Slaapmutsje

Slaapmutsje

Dit sap is goed voor een heerlijke nachtrust. In bananen en sla zitten stoffen die ervoor kunnen zorgen dat u goed inslaapt. Kamille is een rustgevend kruid.
Recept categorieën: Koude Dranken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje kamillethee
  • 100 g ijsbergsla
  • 1 banaan
  • ½ citroen het sap hier van

Instructies

  • Leg het theezakje 10 minuten in 150 ml gekookt water.
  • Haal vervolgens het theezakje uit het water.
  • Snij de banaan in stukken en doe deze in de blender.
  • Voeg de sla toe en maal het geheel glad.
  • Voeg dan het citroensap en de thee toe en mix het geheel kort glad.
  • Drink de sap direct op.

Notities

Variatie: neem i.p.v. Kamille Vatathee.
Om de werking nog sterker te maken kunt u thee maken van het slaapmutsje of 10 homeopathische druppels van het slaapmutsje toevoegen.

Zuurkoolstamppot met Chorizo en Geitenkaas

Zuurkoolstamppot met Chorizo en Geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Aardappelschiller
  • Grote kookpan
  • Pureestamper of -pers
  • mes

Ingrediënten

  • 1 pakje kruidenzuurkool ongeveer 500 gram
  • 800 gram aardappels
  • 150 gram chorizo
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 80 gram groene olijven
  • Boter voor het pureren van de aardappels
  • Melk voor het pureren van de aardappels

Instructies

Aardappels Koken:

  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook de aardappels in een grote pan met water en een beetje zout tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
  • Giet de aardappels af en pureer ze met wat boter en melk tot een smeuïge puree.

Zuurkool Voorbereiden:

  • Laat de kruidenzuurkool goed uitlekken.
  • Roer de uitgelekte zuurkool door de aardappelpuree en verwarm het geheel goed door op een laag vuur.

Vulling Voorbereiden:

  • Snijd de chorizo, zachte geitenkaas en groene olijven in kleine blokjes.

Samenvoegen:

  • Voeg de blokjes chorizo, geitenkaas en olijven toe aan de zuurkool-aardappelpuree.
  • Roer alles goed door en zorg dat het geheel goed verwarmd is.

Serveren:

  • Zorg voor warme borden en verdeel de stamppot over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Verfijnde Carpaccio Wraps met Avocado en Basilicum Yoghurtsaus

Verfijnde Carpaccio Wraps met Avocado en Basilicum Yoghurtsaus

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Fusion, Italië, Mexico
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • Koekenpan (voor de pijnboompitten)

Ingrediënten

  • 1 pak wraps 8 stuks
  • 50 g Parmezaanse kaas vlokken
  • 50 g gebruinde pijnboompitten
  • 4 bosuitjes
  • 4 avocado’s
  • 2 verpakkingen carpaccio voor 4 personen
  • 200 ml yoghurtsaus met basilicum

Instructies

Voorbereiding:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd de avocado’s in plakjes.
  • Snijd de bosuitjes op de lengte van de wraps en halveer ze in de lengte.

Wraps Beleggen:

  • Leg elke wrap uitgerold op een plat oppervlak.
  • Verdeel een paar plakken carpaccio over de wrap.
  • Verdeel 1/2 avocado in plakjes over de carpaccio.
  • Leg de halve bosuitjes gelijkmatig over de wrap.
  • Strooi Parmezaanse kaas vlokken en gebruinde pijnboompitten erover.
  • Besprenkel met een laagje yoghurtsaus met basilicum.

Afwerking:

  • Rol de wraps stevig op.
  • Snijd eventueel doormidden voor een gemakkelijke hap.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Verfrissende Rijstsalade voor Warme Dagen

Verfrissende Rijstsalade voor Warme Dagen

Deze verfrissende rijstsalade is perfect voor warme dagen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g gekookte rijst
  • 1 potje witte bruine of zwarte bonen (375g)
  • Cherry tomaatjes in plakjes (naar smaak)
  • 3 stengels selderij in fijne plakjes
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 1 gerookte kipfilet in blokjes
  • 100 g achterham in blokjes
  • 1 avocado in blokjes (op het laatst toevoegen)
  • Parmezaanse kaas vlokken
  • 3 eetlepels Zaanse mayonaise
  • Beetje peper
  • Rucolasla voor het opdienen

Instructies

  • Kook de rijst en laat afkoelen.
  • Snijd de cherry tomaatjes, selderij, bosuitjes, gerookte kipfilet en achterham in de gewenste grootte.
  • Doe de gekookte rijst, bonen, tomaatjes, selderij, bosuitjes, kipfilet en achterham in een grote kom.
  • Voeg de Zaanse mayonaise en een beetje peper toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg op het laatst de avocado in blokjes toe en meng voorzichtig.
  • Serveer de rijstsalade met rucolasla en bestrooi met Parmezaanse kaas vlokken.

Notities

Wijnadvies

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus

Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus

Daoûd Bâcha
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Libanon
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 uien fijngehakt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 500 gram gepureerde tomaten
  • 1 theelepel zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng het rundergehakt in een grote kom met tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, paprikapoeder en chilipoeder.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel met vochtige handen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Schep de uien uit de pan en zet apart.
  • Bak de gehaktballetjes in dezelfde olie tot ze rondom bruin zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de gefruite uien, geraspte citroenschil en gepureerde tomaten toe aan de pan met gehaktballetjes.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes stoven.
  • Kook ondertussen witte rijst en haricots verts.
  • Snijd de haricots verts in stukjes van 2 cm en roer ze door de gekookte rijst.
  • Bak tomatenblokjes in een beetje olie en voeg deze toe aan de rijst en haricots verts.
  • Serveer de gehaktballetjes met de rijst en groentemix.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Frisse Italiaanse Salade met Rauwe Ham en Zaden

Frisse Italiaanse Salade met Rauwe Ham en Zaden

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • mes
  • Houten lepel of saladebestek

Ingrediënten

  • 100 gram spinazie
  • 100 gram rucola
  • 100 gram rauwe ham in dunne reepjes
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Was de spinazie en rucola grondig en laat goed uitlekken.
  • Doe de spinazie en rucola in een grote kom.
  • Voeg de rauwe ham, zonnebloempitten en pijnboompitten toe.
  • Besprenkel met olijfolie en citroensap.
  • Meng alles goed door elkaar met een houten lepel of saladebestek.
  • Serveer direct en geniet van deze frisse Italiaanse salade.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Indiase Aloo Gobi

Indiase Aloo Gobi

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool voorgekookt tot middelharde bite
  • 4 middelgrote aardappelen voorgekookt tot middelharde bite
  • 6 eetlepels olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 3 tenen knoflook fijngeperst
  • 3 cm gemberwortel heel fijn gesneden
  • ¾ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 tomaten in kleine blokjes
  • 1 theelepel garam masala

Instructies

  • Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak het komijnzaad een paar minuten aan tot het begint te geuren.
  • Voeg de knoflook en gember toe en bak kort mee.
  • Voeg de aardappelen toe en roer goed door.
  • Voeg de kurkuma, tomaatstukjes, ketoembar en chilipoeder toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de bloemkool toe en verhit het geheel kort op hoog vuur, voeg een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Voeg een paar minuten voor het einde de garam masala toe en roer goed door.
  • Serveer direct met rijst en chutney naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Indonesische Pikante Visschotel

Indonesische Pikante Visschotel

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kabeljauwfilet schelvis of zalmmootjes kunnen ook
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 dl vleesbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g garnalen
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 theelepel serehpoeder citroengraspoeder
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 1 theelepel loaspoeder galangawortelpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de vleesbouillon in een grote pan samen met de fijngeperste knoflook, sambal oelek, serehpoeder, koenjit en loaspoeder.
  • Snijd de vis in stukken en zet deze samen met de garnalen klaar.
  • Snipper de uien en fruit deze in de olie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gefruite uien toe aan de bouillon en roer goed door.
  • Schep de vis en garnalen door de bouillon en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
  • Haal de vis en garnalen uit de pan en leg ze op een schaal.
  • Maak de saus af met citroensap en giet deze over de vis.
  • Serveer direct, eventueel met bloemkool als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittigheid van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gezellige Kaasfondue

Gezellige Kaasfondue

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bijgerechten:

  • Cherry tomaatjes
  • Roosjes broccoli en bloemkool
  • Gebakken gehaktballetjes
  • Chips
  • Paprika
  • Wortel

Voor de frisheid:

  • Druiven
  • Komkommer
  • Vijgen
  • Dadels

Instructies

  • Wrijf de fonduepot in met de gehalveerde knoflook, langs de randen en de bodem.
  • Zet de pot op het vuur en giet de wijn erin.
  • Laat goed op temperatuur komen.
  • Voeg de geraspte Emmentaler en Gryère beetje bij beetje toe en roer goed door totdat de kaas gesmolten en smeuïg is.
  • Meng de maizena met een klein beetje water tot een papje en roer dit door de kaasfondue.
  • Voeg de kirsch toe en blijf voorzichtig roeren totdat de fondue een gladde en smeuïge consistentie heeft.
  • Serveer de kaasfondue direct, goed warm, met de blokjes ciabatta en de bijgerechten.

Notities

Goed warm serveren.
 

Wijnadvies

 
Deze kaasfondue gaat uitstekend samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Verfrissende Ceviche met Kabeljauw en Citrus

Verfrissende Ceviche met Kabeljauw en Citrus

Deze ceviche is heerlijk fris en perfect voor een zomerse dag
(inclusief marineertijd)2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Peru
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kabeljauw in hele dunne plakjes
  • 6 limoenen uitgeperst
  • 2 sappige sinaasappels uitgeperst
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
  • Paar blaadjes basilicum
  • 1 venkelknol in hele dunne schijfjes
  • 1 rode ui in ringen
  • Sla ter garnering

Instructies

  • Verdeel het sap van de uitgeperste vruchten over 2 schalen.
  • In schaal 1 doe je de venkel, rode ui en rode peper.
  • In schaal 2 doe je de kabeljauw.
  • Laat alles ruim 2 uur marineren, zorg dat alles goed ondergedompeld is.
  • Gebruik een zeef om de inhoud van beide schalen 1 voor 1 uit te laten lekken.
  • Leg op elk bord een paar blaadjes sla ter garnering.
  • Verdeel eerst de inhoud van schaal 1 over de borden en daarna de inhoud van schaal 2.
  • Voeg een paar blaadjes basilicum toe als afwerking.
  • Serveer direct en geniet van deze verfrissende ceviche.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g