Gevulde Pompoen met Rijst, Rozijnen en Pistachenoten

Gevulde Pompoen met Rijst, Rozijnen en Pistachenoten

Deze gevulde pompoen uit de oven is niet alleen heerlijk voor koude dagen, maar ziet er ook nog eens prachtig uit op tafel. Een kleurrijk en voedzaam vegetarisch hoofdgerecht dat gegarandeerd indruk maakt!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen à 800 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 200 g rijst afgekoeld, gaar, of parelcouscous of quinoa
  • 1 eetlepel tijm alleen de blaadjes
  • 0.5 citroen rasp en sap
  • 2 eetlepels blanke rozijnen
  • 50 g pistachenoten gepeld
  • 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 0.5 granaatappel alleen de pitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Snijd van de onderkant van de pompoen een klein kapje af zodat deze goed rechtop blijft staan.
  • Snijd vervolgens 3 cm van de bovenkant en houd dit apart.
  • Schep met een lepel de pitten uit de pompoen en leg de pompoen omgekeerd op een ingevette bakplaat.
  • Bestrijk zowel de pompoen als het kapje met olijfolie en bak ze in het midden van de oven voor 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte.
  • Verhit intussen de rest van de olie in een pan en fruit de rode ui in 5 minuten lichtbruin.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  • Voeg de gekookte rijst en tijm toe en roerbak dit mengsel 2 minuten.
  • Haal de pan van de warmtebron en voeg citroenrasp, citroensap, rozijnen, pistachenoten en geitenkaas toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pompoen uit de oven, draai hem om en vul met het rijstmengsel.
  • Zet de gevulde pompoen nog 10 minuten in de oven.
  • Serveer de pompoen op een mooie schaal en bestrooi met granaatappelpitjes.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen in de wijn vullen de zoete en hartige smaken van de gevulde pompoen goed aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade

Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade

Maak deze vrolijke zoenende octopussen met zure matten, chocolade en tumtums voor een kinderfeestje. Leuk om samen met de kinderen te maken en te versieren!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 161kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 zure matten bijv. aardbei, regenboog of mango
  • 50 g pure chocolade
  • 8 Buys Zoenen
  • 16 tumtums
  • 1 doosje mini Smarties

Instructies

  • Knip van elke zure mat 4 tentakels door ze eerst in de lengte en daarna in de breedte door te knippen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie door de stukjes chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met heet water te laten smelten (de kom mag het water niet raken).
  • Laat de chocolade iets afkoelen.
  • Zet de tumtums met de gesmolten chocolade vast op de zoenen als ogen.
  • Zet op elk oog een mini Smartie vast met de chocolade.
  • Plaats de zoenen op de zure matten om de octopus te maken.

Notities

Serveer deze zoete traktatie met kinderlimonade of vruchtensap.

Nutrition

Calories: 161kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g

Heksenbezems van Kaas en Prei

Heksenbezems van Kaas en Prei

Maak deze gedurfde en eenvoudige heksenbezems van kaas en prei. Ideaal als hartige Halloween snack voor jong en oud!
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Kaas, Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakken jonge kaas
  • 8 volkoren soepstengels
  • 5 cm prei

Instructies

  • Breng een laag water aan de kook en zet het vuur uit.
  • Sluit de pan met het deksel.
  • Snijd dunne linten van 6 mm breed uit de prei en dompel ze in het hete water om ze soepel te maken.
  • Halveer de plakken kaas in de lengte en snijd franjes in de lange kant.
  • Breek een stukje van de soepstengels af tot ze ca.
  • 20 cm lang zijn.
  • Wikkel de kaasfranjes om de soepstengels (aan de afgebroken kant) en knoop vast met een lintje van prei.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze hartige snack en complimenteert de milde smaak van kaas.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 0.5g

Geglaceerde Kastanjes met Kippenbouillon

Geglaceerde Kastanjes met Kippenbouillon

Een klassiek bijgerecht van geglaceerde kastanjes, zacht gegaard in kippenbouillon en een vleugje boter. Perfect om te serveren bij wildgerechten zoals hazenrug tijdens een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 tamme kastanjes ontveld (inkruisen en 5 minuten blancheren in kokend water)
  • 1 theelepel boter
  • Een stukje bleekselderij
  • Kippenbouillon voldoende om de kastanjes voor 1/3 onder te dompelen

Instructies

  • Snijd de kastanjes in en blancheer ze 5 minuten in kokend water om ze te ontvellen.
  • Leg de ontvelde kastanjes in een pan en voeg een theelepel boter en een stukje bleekselderij toe.
  • Giet voldoende kippenbouillon in de pan zodat de kastanjes voor ongeveer een derde ondergedompeld zijn.
  • Kook de kastanjes op zacht vuur totdat ze zacht zijn en het vocht grotendeels is verdampt.
  • Serveer de geglaceerde kastanjes als bijgerecht, bijvoorbeeld bij hazenrug of een ander wildgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Gamay, die goed past bij de zoete en aardse smaken van de kastanjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Feestelijke Saffraansaus voor Vis

Feestelijke Saffraansaus voor Vis

Een rijke en feestelijke saffraansaus, ideaal om over visgerechten te serveren. De combinatie van saffraan, visfond en een vleugje citroen zorgt voor een luxe smaakervaring.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Lepel om te roeren

Ingrediënten

  • 15 saffraandraadjes
  • 2 eetlepels heet water
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 4 dl visfond
  • 1 ¼ dl crème fraîche
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Week de saffraandraadjes in 2 eetlepels heet water gedurende 5 minuten.
  • Bak het fijngesneden sjalotje in 1 eetlepel boter gedurende 5 minuten.
  • Voeg de droge witte wijn, visfond, saffraan en het weekwater toe.
  • Laat de saus zachtjes inkoken tot de helft.
  • Roer de crème fraîche door de saus en verwarm goed door.
  • Klop de eidooier los met 2 eetlepels hete saus en voeg dit mengsel van het vuur af toe aan de saus.
  • Klop goed door.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap naar wens.
  • Serveer de saus over gepocheerde of zacht gebakken vis.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die goed samengaat met de delicate smaak van de saffraansaus.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Struisvogelbiefstuk met Courgette Krans en Madeira-roomsaus

Struisvogelbiefstuk met Courgette Krans en Madeira-roomsaus

Een elegant gerecht van malse struisvogelbiefstuk met een courgettekrans en een romige madeira-roomsaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Struisvogel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Schiller voor de courgette
  • Verwarmde borden

Ingrediënten

  • 4 struisvogelbiefstukken van 150 g
  • 100 g boter
  • 1 courgette in plakjes geschaafd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Scheutje madeira
  • 1 dl crème fraîche
  • Aardappelblokjes gebakken

Instructies

  • Schaaf de courgette in plakjes en fruit ze licht aan in de helft van de boter.
  • Draai het vuur uit en laat ze staan.
  • Verhit de rest van de boter in een pan en bak de struisvogelbiefstukken aan beide kanten bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en houd ze warm.
  • Giet de madeira bij het braadvocht en voeg vervolgens de crème fraîche toe.
  • Roer tot een gladde saus.
  • Leg de gebakken struisvogelbiefstukjes op 4 verwarmde borden.
  • Leg de plakjes courgette dakpansgewijs op de rand van het vlees.
  • Giet de saus rondom het vlees en serveer het gerecht met gebakken aardappelblokjes.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot, die mooi aansluit bij de rijke smaak van de struisvogelbiefstuk en de madeira-roomsaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Een feestelijke parelhoen gevuld met abrikozen en knapperig spek, geserveerd met een frisse sinaasappelsaus. Een perfect hoofdgerecht voor een luxe kerstmaaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote parelhoen
  • 50 g rookspekblokjes
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 100 g abrikozen kleingesneden
  • 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
  • 1 bosje peterselie gehakt
  • 75 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 3 dl gevogeltefond
  • ½ dl droge witte wijn
  • 100 g boter

Instructies

  • Maak de parelhoen schoon, verwijder eventuele veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
  • Bak de spekjes zachtjes knapperig in een pan, voeg de gehakte sjalotjes en geperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Roer de kleingesneden abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen, zout en peper door het spekmengsel.
  • Vul de parelhoen met dit mengsel en druk de vulling goed aan.
  • Sluit de openingen met cocktailprikkers.
  • Beleg de parelhoen met 40 g boter in plakjes en braad hem in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 1 uur.
  • Bedruip de parelhoen af en toe met het vet.
  • Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
  • Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
  • Voeg de gevogeltefond en witte wijn toe en breng aan de kook.
  • Laat de saus tot ongeveer 3 dl inkoken.
  • Klop van het vuur af de rest van de boter in klontjes door de saus.
  • Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer met de vulling en wat saus.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals een Champagne Brut, die goed past bij de sinaasappelsaus en de rijke smaak van de parelhoen.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Kastanjepuree met Selderij en Boter

Kastanjepuree met Selderij en Boter

Een klassieke kastanjepuree met een vleugje selderij en boter, perfect als bijgerecht tijdens de feestdagen. Deze puree is ook ideaal als vulling voor gevogelte.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Zeef of pureerstaaf

Ingrediënten

  • Kastanjes naar behoefte
  • Bouillon gemaakt van een bouillonblokje
  • ½ theelepel suiker
  • Selderij naar smaak
  • Boter naar behoefte

Instructies

  • Kook de gepelde kastanjes in een beetje bouillon (gemaakt van een bouillonblokje) met ½ theelepeltje suiker en wat selderij tot ze gaar zijn.
  • Haal de kastanjes uit de bouillon en pureer ze door fijn te wrijven of malen.
  • Roer een klontje boter door de kastanjepuree en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Riesling, die goed past bij de aardse smaak van de kastanjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Een decadente chocoladecake met een rijke chocoladeganache en romige vanillesaus. Het perfecte dessert voor de feestdagen!
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Chocoladecake:

  • 60 g extra bittere chocolade
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 200 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 120 g zachte boter
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bekertje zure room

Chocoladeganache:

  • 80 g bittere chocolade
  • 0,6 dl slagroom
  • 1 eetlepel zachte boter

Vanillesaus:

  • ¼ liter melk
  • ¼ liter slagroom
  • 120 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 10 g maïzena

Instructies

Chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Hak de chocolade in stukjes en doe deze met de oploskoffie in een pan.
  • Giet er 2 dl kokend water over en laat de chocolade op laag vuur smelten.
  • Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en 1 theelepel zout.
  • Klop de boter romig met een mixer en voeg al kloppende de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer daarna de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel en het gesmolten chocolademengsel erdoor.
  • Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
  • Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur of tot deze gaar is.
  • Laat de cake iets afkoelen in de vorm, stort hem daarna op een rooster en laat verder afkoelen.

Chocoladeganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Verwarm de chocolade en de room in een pan op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
  • Roer de boter erdoor tot een gladde massa ontstaat.

Vanillesaus:

  • Breng in een pan de melk, slagroom, opengesneden vanillestokje en suiker aan de kook.
  • Klop de dooiers en eidooiers los en voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe.
  • Voeg al roerend een deel van de hete melk toe aan het eimengsel en giet het terug in de pan.
  • Laat het mengsel al roerende enkele minuten zachtjes koken.
  • Zeef de vanillesaus en laat afkoelen.

Serveren:

  • Snijd een punt van de chocoladecake en schenk de chocoladeganache erover.
  • Giet de vanillesaus eromheen en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Banyuls of een Vin Santo, die mooi past bij de intense chocolade- en vanillesmaken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.6g | Sugar: 45g

Geglaceerde Kippenvleugels met Abrikozen-Barbecuesaus

Geglaceerde Kippenvleugels met Abrikozen-Barbecuesaus

Geniet van deze sappige, geglaceerde kippenvleugels met een heerlijke combinatie van barbecuesaus en abrikozenjam. Perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg kippenvleugels
  • 125 ml barbecuesaus uit de fles
  • 125 ml abrikozenjam
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels tomatensaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 geperste teentjes knoflook

Instructies

  • Verwijder de vleugeluiteinden van de kippenvleugels en snijd overtollig vet weg.
  • Meng de barbecuesaus, abrikozenjam, azijn, sojasaus, tomatensaus, sesamolie en knoflook in een pan op laag vuur.
  • Roer goed door.
  • Giet de saus over de kippenvleugels en schep goed om zodat alle vleugels bedekt zijn.
  • Laat de kippenvleugels afgedekt 1 uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Giet de overtollige marinade van de kippenvleugels af.
  • Plaats de vleugels in een ovenschaal en bak ze 45 minuten in de oven.
  • Draai de vleugels halverwege de baktijd om.
  • Voeg eventueel een ½ kopje water toe om aanbakken te voorkomen.
  • Serveer de vleugels warm, eventueel bestrooid met sesamzaadjes.

Notities

Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een lichte Merlot past perfect bij de zoete en hartige smaken van deze geglaceerde kippenvleugels.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g