Snelle Chili con Carne

Snelle Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Honig mix voor bruine bonen 120 g
  • 300 g gehakt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Tabasco naar smaak
  • 1 pot bruine bonen 400 g, uitgelekt
  • Boter

Instructies

  • Meng de mix voor bruine bonen met 200 ml lauw water en laat het 10 minuten wellen.
  • Smelt boter in een pan en bak hierin het gehakt snel rul en bruin.
  • Voeg de gewelde mix voor bruine bonen, tomaten, ui, paprika en chilipoeder toe aan het gehakt.
  • Stoof het geheel in ongeveer 10 minuten gaar in een afgesloten pan, af en toe roeren.
  • Voeg de uitgelekte bruine bonen toe aan het mengsel en verwarm het geheel al roerend.
  • Voeg voor extra pit enkele druppels Tabasco toe naar smaak.

Notities

Garneer de chili met wat fijngehakte bieslook voor extra smaak en kleur.
Serveer deze snelle chili con carne met een frisse tomatensalade en eventueel wat rijst of tortillachips.

Klassieke Chili con Carne

Klassieke Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Zout arm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak rijst of stokbrood naar keuze
  • 1 pot bruine bonen 400 g, uitgelekt
  • 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel bruine azijn
  • ½ kopje water
  • 3 eetlepels chilipoeder
  • 1 theelepel sambal
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 scheutje aromat geel
  • Melk

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of bereid stokbrood naar eigen keuze.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en voeg het gehakt toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en bak het gehakt kruimelig.
  • Voeg de fijngehakte uien, paprika's en knoflook toe aan het gehakt.
  • Roer alles door en laat het met een deksel op de pan staan tot de uien en paprika's iets zachter zijn (niet te zacht).
  • Voeg 3 eetlepels chilipoeder en 1 theelepel sambal toe.
  • Roer alles door.
  • Doe alles in een grote pan, voeg de uitgelekte bruine bonen toe en roer er 3 of 4 eetlepels tomatenpuree doorheen.
  • Voeg 1 eetlepel bruine azijn en een scheutje melk toe.
  • Roer goed door.
  • Laat het geheel nog enkele minuten pruttelen op laag vuur tot alle smaken goed zijn gemengd.
  • Breng indien nodig op smaak met zout, peper en aromat naar smaak.

Notities

  • Serveer deze klassieke chili con carne met gekookte rijst of stokbrood naar keuze.
  • Garneer met verse koriander en een lepel zure room voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een goed glas rode wijn, zoals een Malbec of een Shiraz, past goed bij dit gerecht.

Zalmhaasje met Frisse Kruidenmarinade en Pasta

Zalmhaasje met Frisse Kruidenmarinade en Pasta

Dit heerlijke zalmhaasje gemarineerd in frisse kruiden en limoensap, geserveerd met al dente pasta en tuinkers, is perfect voor een lichte en verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gehakte dille
  • Schil van 1 groene citroen
  • 1 bosje tuinkers
  • Zout
  • Olijfolie
  • 10 cl limoensap
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zwarte peper
  • 600 g harten van Atlantische zalm
  • 2 eetlepels gehakte basilicum
  • Gehakte kleine peper
  • 400 g pasta

Instructies

  • Snijd de schil van de citroen in fijne reepjes.
  • Meng het limoensap, de citroenschil, gehakte kruiden, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout in een kom.
  • Marineer de zalm met dit mengsel en laat 30 minuten rusten.
  • Kook de pasta 'al dente' volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de zalm uit de marinade en bewaar de marinade.
  • Bak de zalm in een pan met wat hete olie gedurende 3 minuten per kant, of langer naar wens.
  • Spoel de tuinkers af.
  • Leg de pasta op warme borden, bedek met tuinkers en giet de bewaarde marinade erover.
  • Plaats de gebakken zalm erbovenop en garneer met schijfjes limoen.

Notities

Wijnadvies
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel

Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel

Deze verfijnde dim sum combineert de rokerige smaak van rivierpaling met de frisse sinaasappel en zoete, karamellizede cashewnoten voor een unieke en elegante maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
voor het drogen van de olijven3 uur
Recept categorieën: Fingerfood, Fruit, Noten, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gerookte rivierpaling in 16 stukjes
  • 2 sinaasappels
  • 50 g cashewnoten
  • 20 g suiker
  • 200 g ontpitte zwarte olijven
  • 100 ml olijfolie
  • 1 chilipeper
  • 1 lente-ui

Instructies

  • Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes die even groot zijn als de stukjes paling.
  • Leg elk stukje paling op een schijfje sinaasappel.
  • Droog de zwarte olijven gedurende 2-3 uur in een oven op 100°C.
  • Doe de olijven vervolgens in een keukenmachine met een scheutje water en de olijfolie, en mix tot een gladde massa.
  • Plaats de cashewnoten op een ingevette vuurvaste schaal en bestrooi ze met de suiker.
  • Karameliseer de cashewnoten in een voorverwarmde oven op 180°C totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat de cashewnoten afkoelen en breek ze in stukjes.
  • Verdeel 4 stukjes paling over elk bord.
  • Garneer met fijngesneden chilipeper en lente-ui.
  • Strooi enkele stukjes gekarameliseerde cashewnoten rondom en werk af met de zwarte olijfolie.

Notities

Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van
sinaasappel en karamelachtige cashewnoten. Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van sinaasappel en karamelachtige cashewnoten.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij deze verfijnde dim sum. De frisse zuren van de wijn vullen de rokerige paling en de citrus aan.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g

Indonesische Gebonden Groenten met Vlees of Garnalen

Indonesische Gebonden Groenten met Vlees of Garnalen

Ora-are
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram vlees of garnalen fijngehakt
  • Jonge boontjes of kool naar keuze
  • 4 eieren
  • 4 rode uien dun gesneden
  • 2 witte uien dun gesneden
  • 2 eetlepels reuzel of kokosolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de jonge boontjes of kool halfgaar.
  • Verhit de reuzel of kokosolie in een koekenpan en fruit de rode en witte uien tot ze halfdroog zijn.
  • Voeg het fijngehakte vlees of de garnalen toe en bak deze mee tot ze gaar zijn.
  • Voeg de halfgare groenten, peper en zout toe aan de pan en meng goed.
  • Klop de eieren los en meng ze door het groenten-vleesmengsel.
  • Laat het geheel nog even sudderen tot de eieren gaar zijn en het gerecht gebonden is.

Notities

Serveer de gebonden groenten met vlees of garnalen warm als hoofdgerecht, eventueel met rijst of brood.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht, maar als je liever witte wijn drinkt, kies dan voor een frisse Sauvignon Blanc. Hun levendige smaken zullen goed samengaan met de kruidige en hartige tonen van het gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Indonesische Hunkwee Kokospudding

Indonesische Hunkwee Kokospudding

Ongol-ongol
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje hunkweemeel
  • ½ liter water
  • 200 gr goela djawa Javaanse palmsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gr geraspte kokos

Instructies

  • Doe het hunkweemeel in een kom en roer er 1 dl water door, zodat er een glad papje ontstaat.
  • Breng de rest van het water in een pan aan de kook samen met de goela djawa, vanillesuiker en zout, roerend.
  • Roer van het vuur af het hunkweemeelpapje door de siroop.
  • Breng het geheel, nog steeds roerende, aan de kook op zacht vuur.
  • Laat het mengsel al roerend ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Bekleed een ondiepe schaal met folie en schenk het puddingmengsel erin.
  • Laat het mengsel opstijven (buiten de koelkast!
  • ).
  • Stort de pudding op een platte schaal en verwijder de folie.
  • Snij de pudding in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
  • Strooi de geraspte kokos in een diep bord en wentel de puddingblokjes erin.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete en aromatische dessert past een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of een Riesling Auslese. Hun fruitige tonen complementeren de rijke smaken van de pudding.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.25g | Sugar: 30g

Pandan Sesamballen met Zoete Bonenvulling

Pandan Sesamballen met Zoete Bonenvulling

Onde-onde
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
weken1 dag
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Snack
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram katjang idjo mungbonen
  • 2 sliertjes pandanblad
  • Zout naar smaak
  • 165 ml dikke santen 1 blik
  • 3 schijfjes goela djawa Javaanse palmsuiker
  • Bloem om te binden
  • Voor het deeg:
  • 500 gram ketanmeel kleefrijstmeel
  • Zout naar smaak
  • 5 ½ dl santen kokosmelk

Instructies

  • Laat de katjang idjo één nacht van tevoren weken in water.
  • Kook de geweekte mungbonen de volgende dag met genoeg water totdat ze net onderstaan, voeg zout naar smaak toe.
  • Voeg goela djawa en pandanblad toe.
  • Laat meekoken totdat het geheel gebonden is.
  • Voeg op het laatst de dikke santen toe en bind het geheel met wat bloem.
  • Verwijder de pandanbladeren.
  • Voor het deeg: Kneed het ketanmeel met zout en santen tot een deeg.
  • Maak er ballen van (ter grootte van gehaktballen), plet ze in je handpalm, vul ze met een eetlepel vulling en sluit vervolgens de ballen.
  • Zorg ervoor dat het deeg goed om de vulling zit.
  • Kook de balletjes in een pan met kokend water.
  • Wanneer ze gaar zijn, komen ze bovendrijven.
  • Rol de gekookte balletjes door de geraspte kokos.
  • Serveer de pandan sesamballen met zoete bonenvulling koud.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze zoete en aromatische snack past een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti. Hun fruitige smaken vullen de zoetheid van de vulling aan en vormen een aangename combinatie.

Deense geep fricasse

Deense geep fricasse

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspan
  • visdraad, of ijzergaren om de visrolletjes vast te binden

Ingrediënten

  • 800 g gefileerde geep
  • 250 g aardappels in blokjes
  • 250 g bloemkoolroosjes
  • 150 g worteltjes in stukjes
  • 200 g diepvriesdoperwtjes
  • Peterselie
  • 35 g boter voor de saus
  • 50 g bloem voor de saus
  • Citroensap voor het visnat
  • Witte peper
  • Zout naar smaak
  • Mosterd voor de saus
  • Een potje zure room

Instructies

Voorbereiding:

  • De geep fileren.
  • Snijd met een mes langs de ruggengraat van de geep, aan één zijde van de ruggegraat, vanaf de kop.
  • Verwijder de ruggraatjes die nog in het filet zitten.
  • Dit is een precies werkje.

Bereiding:

  • Leg de geepfilets met de vleeskant naar boven naast elkaar en bestrooi ze licht met zout en peper.
  • Plaats een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van het filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met visdraad of ijzergaren.
  • Plaats de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water waarin wat citroensap is toegevoegd en breng ze tegen de kook aan.
  • Laat ze ongeveer vijf minuten pocheren met de deksel op de pan.
  • Zeef en bewaar het kooknat voor de saus.
  • Doe de in roosjes gesneden bloemkool, de worteltjes in stukjes en de aardappelblokjes samen met de doperwtjes in een pan met een laagje water en kook ze ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar ook het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux voor de saus door de 35 g boter in een pannetje te smelten en de bloem erdoor te roeren tot er een bal ontstaat.
  • Breng deze roux op de juiste dikte met het kooknat van de vis en de groenten.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en voeg veel fijngehakte peterselie toe.
  • Voor extra smaak kun je de saus afmaken met zure room.
  • Leg de visrolletjes bovenop de gekookte groenten en giet de saus erover.
  • Serveer het restant van de saus apart in een kom.

Notities

Dit gerecht kan worden geserveerd met vers knapperig stokbrood of met gekookte witte rijst.

Stump met Groene Kool en Gerookt Spek

Stump met Groene Kool en Gerookt Spek

Dit hartige gerecht combineert aardappelen met groene kool en gerookt spek voor een heerlijke stamppot. Perfect als bijgerecht bij een maaltijd of als stevige lunchoptie. Eenvoudig te maken en vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Aardappelen
  • Groene kool
  • Melk
  • Room
  • 1 ei
  • 1 dikke schel gerookt spek
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelen en groene kool samen in een pan en giet af.
  • Stamp het mengsel met een stamper en voeg een klein beetje melk, het ei en wat room toe.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet te slap wordt.
  • Snijd het gerookte spek in kleine stukjes en voeg toe aan de aardappel- en koolmassa.
  • Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Franse Stroganoffsaus met Wodka en Cognac

Franse Stroganoffsaus met Wodka en Cognac

Ervaar de luxe van een klassieke Franse Stroganoffsaus met een vleugje wodka en cognac. Deze rijke en smaakvolle saus is perfect voor het op smaak brengen van biefstuk of andere vleesgerechten. Een echte culinaire traktatie!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ui gesnipperd
  • ½ paprika gesnipperd
  • Klein stukje prei fijngesneden
  • 2 knoflookteentjes geperst
  • Een paar takjes peterselie fijngesneden
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 augurk fijngesneden
  • ½ doosje champignons fijn gesneden
  • Kookroom
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Zout
  • Worcestersaus
  • Dragon
  • Kervel
  • Roomboter
  • 1 kopje bouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Tomatenketchup
  • Wodka
  • Cognac
  • Schepje suiker
  • Citroensap
  • Onafgemaakte jus zonder vet

Instructies

  • Verhit roomboter in een pan en voeg de ui, paprika en champignons toe.
  • Bak tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de prei en knoflook toe en bak nog een paar minuten mee.
  • Voeg de kappertjes, augurk, paprikapoeder, tomatenpuree en tomatenketchup toe.
  • Roer goed door.
  • Blus af met wodka en cognac.
  • Flambeer indien gewenst door de pan scheef op het gas te houden.
  • Wees voorzichtig met hoge vlammen.
  • Voeg de peterselie, kookroom, suiker, citroensap, bouillon, dragon en kervel toe.
  • Roer goed door en laat de saus enkele minuten sudderen.
  • Breng op smaak met peper, zout en Worcestersaus.
  • Voeg de onafgemaakte jus toe (zonder vet) en laat nog even doorwarmen.

Notities

Lekker bij biefstuk.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past perfect bij de rijke smaken van deze saus.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g