Zuurkoolstamppot met Salami, Paprika en Appel

Zuurkoolstamppot met Salami, Paprika en Appel

Een verrassende draai aan de klassieke zuurkoolstamppot met salami, paprika en een zoete appel voor extra smaak.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g zuurkool
  • 1 kg aardappels
  • 1 paprika
  • 1 zoete appel
  • 250 g salami in blokjes

Instructies

  • Kook de aardappelen en de zuurkool gaar en stamp ze tot een puree.
  • Voeg de paprika, appel en salami toe aan de stamppot en meng alles goed door elkaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje rookworst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zuurkoolstamppot en salami.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Zomerse Groentenstamppot met Runderworstjes

Zomerse Groentenstamppot met Runderworstjes

Een frisse zomerse stamppot met groenten, runderworstjes en een romige basilicumdressing voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bosuitjes
  • 100 g bospeentjes
  • 250 g spinazie
  • 1 tomaat
  • 4 takjes basilicum
  • 500 g aardappels
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 250 g runderworstjes
  • 25 g boter
  • ½ bekertje zure room

Instructies

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Schrap de peentjes en snijd ze in stukjes.
  • Was de spinazie.
  • Was de tomaat, snijd hem in vieren, verwijder het vocht en de pitjes, en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Hak de basilicum fijn.
  • Kook de aardappelen ± 10 minuten in weinig water met zout.
  • Voeg de bosui, wortel en spinazie toe en kook alles nog ± 10 minuten gaar.
  • Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak de runderworstjes in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen en groenten af en stamp ze door elkaar.
  • Roer de zure room en basilicum door de stamppot en schep de stukjes tomaat erdoor.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een schaal en leg de worstjes erop.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade of een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse rosé past goed bij de zomerse smaken van de stamppot en de worstjes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Zalm-Venkelstamppot met Rouille

Zalm-Venkelstamppot met Rouille

Een heerlijke zomerse stamppot met zalm en venkel, geserveerd met een romige, zelfgemaakte rouille.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ¼ kg aardappels
  • Zout
  • Peper
  • 2 venkelknollen in repen
  • 40 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 blikjes zalm inh. 245 g uitgelekt
  • Voor de rouille:
  • 1 paprika ontveld in blokjes
  • 3 eetlepels droog broodkruim
  • 2 eidooiers
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 dl olijfolie

Instructies

  • Pureer de paprika met het broodkruim, de eidooiers en de knoflook.
  • Voeg in delen de olijfolie toe tot een mooie gebonden saus ontstaat.
  • Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Kook de venkel in ruim water met zout in 5 minuten beetgaar.
  • Stamp de aardappelen met de boter en de melk fijn.
  • Meng de uitgelekte venkel en de zalm door de puree en breng de puree op smaak met zout en peper.
  • Serveer de rouille erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij de zalm-venkelstamppot en de romige rouille.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Zoete Bladerdeeg Croissantjes met Jam, Hazelnoten en Munt

Zoete Bladerdeeg Croissantjes met Jam, Hazelnoten en Munt

Deze zoete bladerdeeg croissantjes gevuld met jam, geroosterde hazelnoten en verse munt zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. De combinatie van zoet en fris maakt ze onweerstaanbaar, vooral met een laagje gesmolten chocolade.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 16 croisantjes
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol het bladerdeeg uit op het meegeleverde bakpapier en leg het op een bakplaat.
  • Snijd het deeg in de lengte door het midden en verdeel elk deel in 8 driehoeken.
  • Rooster de hazelnoten in een pan tot ze lichtbruin zijn.
  • Wrijf ze door een theedoek om de velletjes te verwijderen en hak de noten in grove stukken.
  • Leg op de brede zijde van elke deegdriehoek een beetje jam, enkele stukjes hazelnoot en een muntblaadje.
  • Rol het deeg op naar de smalste punt.
  • Buig de uiteinden van de croissantjes iets naar binnen en bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de croissantjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat de chocolade op laag vuur smelten en decoreer de afgekoelde croissantjes met de gesmolten chocolade.

Video

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een zoete witte wijn.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Romige Paddenstoelentaart met Bladerdeeg

Romige Paddenstoelentaart met Bladerdeeg

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Europa
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen vers bladerdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
  • 500 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 1 bosui in fijne ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 250 g ham in reepjes gesneden
  • 7 tomaten in plakjes gesneden
  • Gemalen peper en zout
  • Gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel marjolein
  • 2 eieren
  • 70 g crème fraîche
  • 60 g geraspte kaas
  • Verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Verhit de olie in een pan en fruit de bosui samen met de champignons.
  • Voeg de ham en tomaten toe en bak kort mee.
  • Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, komijnzaad en marjolein.
  • Bekleed een springvorm van ongeveer 30 cm doorsnede met het uitgerolde bladerdeeg.
  • Vorm een rand van 2 cm hoog.
  • Verdeel de gebakken ingrediënten gelijkmatig over het deeg.
  • Meng de eidooiers met de crème fraîche en geraspte kaas.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet dit mengsel over de ingrediënten in de vorm.
  • Leg de overgebleven bladerdeegstrookjes over het mengsel en bestrijk met geklutst ei.
  • Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten op het onderste rek, tot deze goudbruin is.
  • Garneer met verse peterselie en serveer warm.

Notities

Als je nog resten bladerdeeg over hebt, kun je kaasstokken of deegstokken met kaas, basilicum en zeezout maken! Je kunt ook pakketjes van beleg of ham in bladerdeeg maken en 15 minuten in de oven bakken.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze romige paddenstoelentaart. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de champignons en ham mooi aan.

Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen

Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Gele room:

  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 45 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Doe 450 ml melk met 50 g suiker in een pan en voeg het vanillestokje en het vanillemerg toe.
  • Breng aan de kook.
  • Meng de rest van de suiker, custardpoeder, zout en eidooiers goed door elkaar.
  • Roer 2 eetlepels van de warme melk door het custardmengsel om een gladde pap te maken.
  • Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en giet de melk bij het custardmengsel.
  • Roer goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat het 2 minuten koken en giet het vervolgens in een kom om af te koelen.
  • Klop de afgekoelde gele room los.
  • Smeer de room op de plaattaartjes en beleg ze met partjes stoofpeer.
  • Garneer met gehakte amandelen en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveer deze mini plaattaartjes als een verfijnd dessert voor een feestelijke gelegenheid.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Riesling Auslese vormt een perfecte aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en de gele room.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 0.3g | Sugar: 39g

Perenplaattaart met hazelnootpasta

Perenplaattaart met hazelnootpasta

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 4 rijpe peren
  • 300 g hazelnootpasta
  • 150 g roomkaas
  • Sap en rasp van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel gesuikerde pompoenpitten

Instructies

  • Breng in een ruime pan water aan de kook.
  • Schil de peren, laat het steeltje zitten en wrijf ze in met citroen om verkleuring te voorkomen.
  • Kook de peren in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking voor.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op de bakplaat.
  • Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen om een opstaande rand te creëren.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de roomkaas en hazelnootpasta en bestrijk het bladerdeeg gelijkmatig tot aan de rand.
  • Halveer de peren en laat het steeltje aan één helft zitten.
  • Leg de peren in twee rijen op de taart, met de steeltjes naar beneden.
  • Bestrooi met (gesuikerde) pompoenpitten en bak in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat de taart na het bakken even afkoelen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer vormt een heerlijk contrast met de peren en hazelnootpasta in dit dessert.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Broccoliquiche met brie en cashewnoten

Broccoliquiche met brie en cashewnoten

Een smakelijke quiche met romige brie, knapperige cashewnoten en verse broccoli. Perfect als hoofdgerecht of lunch, met een frisse salade erbij.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • 500 g broccoli in roosjes
  • 250 ml slagroom
  • 200 g roombrie in plakken gesneden
  • 70 g ongezouten cashewnoten
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 ei geklutst (om te bestrijken)
  • Peper en zout naar smaak
  • Extra cashewnoten om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm ermee.
  • Laat het deeg iets over de rand hangen en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Kook de broccoli 3-4 minuten beetgaar in lichtgezouten water.
  • Laat goed uitlekken en verdeel de roosjes over de deegbodem.
  • Strooi de cashewnoten over de broccoli.
  • Klop in een mengkom de slagroom en eieren los.
  • Breng op smaak met peper en zout en giet het mengsel over de broccoli en cashewnoten.
  • Bestrijk de randen van het deeg met het geklutste ei.
  • Bak de quiche in het midden van de oven gedurende 40 minuten.
  • Beleg de quiche de laatste 5 minuten met de plakjes brie en bak nog even door tot de kaas is gesmolten.
  • Bestrooi de quiche na het bakken met extra cashewnoten en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade van gemengde sla, komkommer en een vinaigrette voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle, romige Chardonnay past perfect bij de zachte smaak van de brie en de nootachtige crunch van de cashewnoten.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 13g | Vet: 27g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Pompoen en Feta Kikkererwtenquiche

Pompoen en Feta Kikkererwtenquiche

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • Scheutje olijfolie
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 g pompoen geschild en in blokjes
  • 4-6 takjes verse tijm blaadjes geritst
  • 250 g kikkererwten uit blik, pot of gekookt
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 eieren
  • ½ tl cayennepeper
  • Zout
  • 200 g feta verkruimeld
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • Een handje rucola ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de tijm toe en bak kort mee.
  • Rol het deeg uit en bekleed de ingevette quichevorm ermee.
  • Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
  • Verdeel het pompoenmengsel over het deeg en schep daar de kikkererwten bovenop.
  • Meng in een kom de crème fraîche met de eieren, cayennepeper en een snufje zout.
  • Giet dit mengsel over de kikkererwten en verdeel de verkruimelde feta erover.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in 45-55 minuten goudbruin en gaar.
  • Garneer de quiche voor het serveren met een handje rucola.

Notities

Voor extra smaak kun je wat uitgebakken spekjes toevoegen. Ook kun je de feta vervangen door bijvoorbeeld geitenkaas.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Speltbroodjes met geitenkaas, spinazie en walnoten

Speltbroodjes met geitenkaas, spinazie en walnoten

Heerlijke luchtige speltbroodjes gevuld met romige geitenkaas, verse spinazie en knapperige walnoten, perfect als borrelhapje of bij een soep.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Hapjes, Hartige taart, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 broodjes
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers speltpizzadeeg 400 g
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 200 g bladspinazie
  • 125 g geitenkaas verkruimeld
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Vet een bakblik in met boter of olie.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook kort aan.
  • Voeg de spinazie toe en bak tot deze is geslonken.
  • Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef en afkoelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het deeg uit op het meegerolde bakpapier en leg het op het bakblik.
  • Verdeel de afgekoelde spinazie gelijkmatig over het deeg.
  • Strooi de geitenkaas en walnoten erover en druk de vulling licht aan.
  • Rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een strakke rol.
  • Snijd de rol in 8 gelijke stukken en leg de broodjes op hun zijkant in de vorm.
  • Bak 25 minuten in het midden van de oven tot de broodjes goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze broodjes als bijgerecht bij een salade of soep, of als hartige snack bij de borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en spinazie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g