Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stengels bleekselderij geschild
  • 300 g winterwortel geschild
  • 75 g cashewnoten lichtgezouten
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 theelepels gemalen koriander ketoembar
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • ½ dl olijfolie extra vierge
  • 1 bakje houmous 200 g

Instructies

  • Bleekselderij en wortel in lengte in dunne repen snijden.
  • Repen rechtop in wijde glazen zetten.
  • In droge koekenpan cashewnoten en peper roosteren.
  • In keukenmachine cashewnoten en peper fijnmalen.
  • Koriander, komijn en sesamzaad erdoor mengen (= dukkah).
  • Overdoen in schaaltje.
  • Olie en houmous ook in schaaltjes scheppen.
  • Glazen met groenten en schaaltjes met dukkah, olie en houmous bij elkaar op blad zetten.

Notities

Wat is dukkah? Dukkah komt uit Egypte, maar wordt overal in Noord-Afrika als mezze geserveerd.
Het is een mengsel van noten en specerijen.
Doop de groentestengels eerst in geurige olie of houmous en dan in de dukkah voor een krokant en kruidig notenlaagje.
Ook lekker met (Turks) brood of geroosterde puntjes pitabrood.
Bereidingstijd 15 minuten

Zalmsteak met waterkerspesto

Zalmsteak met waterkerspesto

Recept categorieën: Hapjes, Vis
Land van herkomst: Fusion
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g waterkers
  • 50 g walnoten
  • ½ citroen uitgeperst
  • 1½ -2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 1 dl notenolie
  • zout en versgemalen peper
  • 4 warmgerookte zalmsteak

Instructies

  • In keukenmachine of blender helft van waterkers doen.
  • Walnoten, citroensap en geraspte mierikswortel toevoegen en alles pureren tot
  • gladde saus.
  • Al mengend notenolie in dun straaltje toevoegen.
  • Waterkerspesto op smaak brengen met zout en peper.
  • Pesto overdoen in schaaltje.
  • Uit rest van waterkers harde steeltjes verwijderen.
  • Blaadjes waterkers over platte schaal verdelen.
  • Vel van zalmsteaks verwijderen.
  • Steaks halveren en op waterkers leggen.
  • Waterkerspesto erbij serveren.

Notities

bereidingstijd 10 minuten

Wortelkaasballetjes met rode peper

Wortelkaasballetjes met rode peper

Recept categorieën: Hapjes, Kaas
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g worteljulienne
  • ½ rode peper in reepjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 80 g geraspte oude kaas
  • 1 groot ei losgeklopt
  • eetlepel bloem
  • zout
  • 6 eetlepels paneermeel
  • frituurolie

Instructies

  • In keukenmachine brood fijn verkruimelen.
  • Worteljulienne, rode peper en bosui toevoegen en (met pulse-knop) in 2-3 korte stoten alles goed mengen.
  • Kaas, ½ deel van ei en bloem erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Goed door elkaar kneden tot stevig, samenhangend mengsel.
  • Zo nodig meer bloem of ei toevoegen.
  • Wortelmengsel tot ca. 16 kleine balletjes vormen. Balletjes door paneermeel rollen. In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Wortelballetjes met ca. 8 tegelijk in ca. 3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Laten uitlekken op dikke laag keukenpapier.
  • Serveren op schaal met cocktailprikkers.

Pergedel jangung

Pergedel jangung

Mais koekjes uit Indonesie
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Dressings
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 60 gram rijstmeel
  • 1 theelepels chilipoeder
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 1 ei losgeklopt
  • 2,4 dl water
  • 1 teentjes knoflook
  • 4 bosui
  • 300 gram mais korrels
  • 1 pan olie

Instructies

  • Zeef de bloem, rijstmeel, zout, peper en chilipoeder in een kom en maak een kuil in het midden.
  • Roer het ei en water door elkaar en giet het in het kuiltje.
  • Klop het met een pollepel tot een glad beslag of doe het geheel in een keukenmachine.
  • Voeg knoflook, ui en mais toe en roer het met de hand door elkaar.
  • Verhit de olie in een koekenpan en maak hoopjes van 2eetlepels van het mengsel in de pan.
  • Druk de hoopjes enigszins plat en bak ze aan beide kanten bruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze licht met zout.

Koude preisoep met aardappel

Koude preisoep met aardappel

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten3 uur
Totale tijd3 uur 45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote aardappels
  • 2 grote preien 400 g
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 groentebouillontabletten
  • zout en peper
  • 125 ml zure room
  • ½ zakje verse knoflookbieslook a 20 g

Instructies

Voorbereiden

  • Aardappels schillen en in blokjes snijden.
  • Prei schoonmaken en in ringen snijden.
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • In ruime (soep)pan boter verhitten en hierin prei en knoflook 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Aardappels, bouillonblokjes en 1 liter water toevoegen en het geheel aan de kook brengen.
  • Soep 15 minuten zachtjes laten koken tot aardappels gaar zijn.
  • Geheel met zout en peper op smaak brengen.
  • Soep met behulp van keukenmachine of staafmixer pureren.
  • Soep weer in pan schenken en zure room erdoor mengen.
  • Soep afdekken en in koelkast zeer koud laten worden.

Bereiden

  • Knoflookbieslook fijn hakken.
  • Soep over vier kommen verdelen en garneren met fijngehakte knoflookbieslook.

Notities

De soep kan ook warm geserveerd worden.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 4g | Vet: 9g

Groentesoep met basilicumsaus

Groentesoep met basilicumsaus

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 gepelde tomaten blik a 400 g
  • 100 g haricots verts
  • 1 prei
  • 4 worteltjes
  • 1 courgette
  • 1 middelgrote aardappel
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en versgemalen peper
  • 15 g verse basilicum
  • 100 g versgeraspte parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 potje witte bonen netto 320 g
  • 50 g elleboogjesmacaroni
  • 2 vleesbouillontabletten

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Tomaten in kleine stukjes snijden en in zeef laten uitlekken.
  • Haricots verts wassen en in kleine stukjes snijden.
  • Prei schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden.
  • Worteltjes en courgette schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
  • Aardappel schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Knoflook pellen.
  • 1 Teentje in plakjes snijden.
  • In soeppan 1 ½ liter water met haricots verts, prei, wortel, courgette, aardappel en plakjes knoflook aan de kook brengen.
  • Zout en peper toevoegen.
  • Groenten 15 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen rest van knoflook in stukjes snijden.
  • Basilicum fijn knippen.
  • In keukenmachine knoflook, basilicum, helft van tomaat en 3 eetlepels kaas pureren.
  • Rest van tomaat en olie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met peper (= pistou).
  • Bereiden
  • Witte bonen in zeef afgieten.
  • Bonen en macaroni door soep roeren.
  • Soep nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Bouillontabletten erdoor roeren en laten oplossen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper.
  • Van vuur af ⅓ deel van pistou door soep roeren.
  • Soep met deksel op pan 5 minuten laten staan.
  • Serveren met rest van pistou en geraspte kaas.

Notities

Lekker met gegrild brood, bedruppeld met olijfolie.

Nutrition

Calories: 355kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 19g | Vet: 18g

Gegratineerde oesters van Allerhande

Gegratineerde oesters van Allerhande

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Amuse, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 4 takjes peterselie
  • 2 sneetjes witbrood oud
  • 12 oesters
  • 250 g grof zeezout
  • 250 g spinazie panklare
  • zout
  • 30 g boter

Instructies

Voorbereiden

  • Eieren in 10 minuten hard koken, afspoelen onder koud water en pellen.
  • Peterselie fijn snijden.
  • Korstjes van brood snijden en brood in keukenmachine tot kruim malen.
  • Eieren met vork fijn prakken en in kom mengen met peterselie en broodkruim.
  • Oesters openen.
  • Oesters uit schelp nemen en in zeef laten uitlekken (vocht wordt niet gebruikt).
  • Schelpen schoonspoelen.
  • Laagje zeezout over twee borden verdelen en schelpen erin vastzetten.

Bereiden

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • In pan laagje water aan de kook brengen en spinazie toevoegen.
  • Vervolgens spinazie al roerend 3 minuten koken, op smaak brengen met zout en in vergiet laten uitlekken.
  • Intussen borden met schelpen 2 minuten onder grill verwarmen.
  • Bedje van spinazie in schelpen verdelen en oesters op spinazie leggen.
  • Over elke oester wat kruimmengsel met daarop stukje boter verdelen.
  • Oesters 5 minuten onder hete grill zetten, zodat boter smelt en kruimmengsel kleurt.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 15g | Vet: 19g

Gebakken kabeljauw in groene saus

Gebakken kabeljauw in groene saus

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachten1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g doperwten extra fijn diepvries
  • ½ kruidenbouillonblokje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl droge witte wijn Montestell
  • 4 stukken kabeljauwfilet a 150 g
  • zout en versgemalen peper
  • 2 ½ eetlepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 3 takjes peterselie

Instructies

Voorbereiden

  • Doperwten in 1 uur laten ontdooien.
  • 2 dl water aan de kook brengen en bouillonblokje erin oplossen.
  • Knoflook pellen en in stukjes snijden.
  • In keukenmachine 2/3 deel van doperwten, knoflook, kruidenbouillon en wijn tot een gladde saus pureren.

Bereiden

  • Kabeljauwfilets droogdeppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
  • Vis door bloem wentelen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie en 1 eetlepel boter verhitten.
  • Kabeljauw in 6 à 7 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
  • Intussen doperwtensaus op laag vuur verwarmen.
  • Rest van doperwten erdoor roeren en in 2 minuten gaar koken.
  • 1 eetlepel boter door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vis over vier borden verdelen.
  • Saus erover scheppen en garneren met peterselie.
  • Rest van saus erbij serveren.
  • Lekker met gebakken aardappels en (wortel)salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 33g | Vet: 12g

Rucolapizza met verse tomatensaus

Rucolapizza met verse tomatensaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pizza
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blik pizzadeeg
  • 250 gr gorgonzola
  • 4 vleestomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels droge witte vermout
  • versgemalen peper
  • 1 theelepel allesbinder
  • 60 g rucola
  • zout
  • 1 theelepel balsamicoazijn

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Pizzadeeg in vier stukken snijden en op bakplaat leggen.
  • Gorgonzola in plakjes snijden en erover verdelen.
  • Pizza in midden van oven in 13 a 15 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
  • Intussen tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, in stukken snijden en pitjes verwijderen.
  • In steelpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Knoflook pellen enerboven uitpersen.
  • Tomaten, honing en vermout toevoegen en ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • In keukenmachine saus pureren en op smaak brengen met zout en peper. (Saus eventueel iets dikker maken met allesbinder.)
  • Rucola omscheppen met azijn en rest van olie.
  • Pizza's op vier borden leggen en tomatensaus erover uitstrijken.
  • Rucola erover verdelen en royaal bestrooien met peper.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 21g | Vet: 27g

IJs met yoghurt en mangosaus

IJs met yoghurt en mangosaus

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Servings: 4 porties
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bekertjes roomyoghurt perzik/passievrucht 135 gr. Mona
  • 1 blikje mangoschijfjes netto 310 gr. Royal Mail
  • 2 el suiker
  • 2 kiwi’s
  • 2 passievruchten

Instructies

  • Zet de bekertjes roomyoghurt 2½ uur in de diepvries.
  • Laat intussen de mango in een zeef uitlekken (het sap wordt niet gebruikt).
  • Pureer de mango met de suiker in een keukenmachine (of wrijf ze boven een kom door een zeef).
  • Schil de kiwi’s (snijd een eventuele harde kern eruit), snijd ze in kleine stukjes en schep die door de mangosaus.
  • Zet dit tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Stort het yoghurtijs op vier bordjes en schep de mangosaus eromheen.
  • Halveer de passievruchten, schep er met een lepeltje het vruchtvlees uit en verdeel dit over het ijs.