Krokante Pommes Dauphine met Luchtige Aardappelpuree
Luchtige Pommes Dauphine, een klassieke Franse specialiteit van aardappelpuree en soezenbeslag, krokant gefrituurd tot goudbruine perfectie.
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- Zout
- Witte peper
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 300 g geschilde aardappels
- Nootmuskaat
- Frituurolie
- Optioneel:
- Bieslook of tijm
Bereiding van het soezenbeslag:
Breng 1 dl water met de boter en een snufje zout aan de kook.
Voeg de gezeefde bloem in één keer toe en roer krachtig met een houten lepel tot het mengsel een bal vormt en loskomt van de pan.
Laat op laag vuur al roerend 5 minuten garen.
Haal de pan van het vuur en roer één voor één de eieren erdoor tot een glad beslag ontstaat.
Bereiding van de aardappelpuree:
Mengen en voorbereiden:
Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree tot een egaal mengsel.
Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel fijngesneden bieslook of tijm toe voor extra smaak.
Doe het mengsel in een spuitzak met een groot gekarteld spuitmondje.
Frituren:
Verhit de frituurolie tot 190 °C.
Spuit kleine rozetten van het pureemengsel op je vingertoppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
Frituur de rozetten goudbruin in ongeveer 3-4 minuten.
Schep ze uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
Heerlijk als bijgerecht bij gebraden kip, een sappige biefstuk of een feestelijk gerecht met saus.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Pinot Gris.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Gamba in een Luchtig Jasje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
8 saté stokjes
keukenpapier
- 8 gamba's
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel dragon
- 1 teentje knoflook
- Peper
- Zout
- ¼ pak kataifi-deeg te vinden in een toko
- Frituurolie
Maak een soort pesto door olijfolie, limoensap, dragon, knoflook, zout en peper te mengen.
Marineer de gamba's hierin gedurende een uur.
Verhit de olie.
Rijg de gamba's aan de satéstokjes en wikkel ze daarna in een stukje kataifi-deeg.
Frituur de gamba's onmiddellijk kort in olie verwarmd tot 150°C. Laat ze uitlekken op
keukenpapier en serveer onmiddellijk
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark
Geniet van knapperig stokbrood belegd met goudbruin gebakken aubergine en een romige Indiaas gekruide kwark. Een smakelijke en verrassende aanvulling op je maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 afbakstokbrood
- 1 kleine aubergine
- 200 g kwark
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 takjes munt
- 5 takjes koriander plus extra voor garnering
- 1 theelepel komijnpoeder
- Peper versgemalen
- Zout
Was de aubergine en snijd deze in 16 plakken.
Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat 15 minuten intrekken.
Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineplakken 6 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi de aubergineplakken met versgemalen peper.
Hak de munt en koriander fijn.
Roer de kwark los met de gehakte kruiden en komijnpoeder.
Breng het kwarkmengsel op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Snijd het stokbrood in 16 plakjes en rooster deze in de oven.
Beleg de geroosterde stokbroodplakjes met de aubergine en verdeel het kwarkmengsel erover.
Garneer met extra koriander.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Spies van Grote Garnalen met Belgische Spinazie
Geniet van sappige grote garnalen op spies, perfect gecombineerd met flonkerende Belgische spinazie. Een smaakvolle en elegante maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
bakpan
spiesen
keukenpapier
- 16 grote zoetwatergarnalen
- 500 g Belgische spinazie
- Knoflookolie
- Boter
- Peper
- Zout
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
Bestrooi de garnalen met zout en peper.
Was de spinazie en dep deze droog.
Verhit de boter in een pan en bak de spinazie gaar.
Verhit de knoflookolie in een bakpan en bak de garnalen tot ze gaar en roze zijn.
Rijg de garnalen aan een spies.
Leg de beetgare spinazie op keukenpapier om overtollig vocht te absorberen.
Serveer de garnalen op spies met de spinazie.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio om de delicate smaken van de garnalen en spinazie te complementeren.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Spicy Potato Wedges met Verse Dipsaus
Heerlijke spicy potato wedges, knapperig gebakken en geserveerd met een frisse dipsaus van zure room en bieslook. Perfect voor een smakelijke bijgerecht of als snack!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Voor de wedges:
- 12 vastkokende aardappelen bijv. Lady Christl
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel Mexicaanse kruiden
- Grof zeezout
Voor de dipsaus:
- 125 ml zure room
- 10 g verse knoflookbieslook fijngeknipt
- Grof zeezout naar smaak
Snijd de aardappels in de lengte in vier parten en was ze goed.
Kook de aardappelpartjes 10 minuten, giet af en laat uitlekken.
Meng in een kom de zure room met de fijngeknipte bieslook en een snufje grof zeezout voor de dipsaus.
Zet opzij.
Meng de gekookte aardappelpartjes met de Mexicaanse kruiden, oregano en grof zeezout.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de aardappelpartjes voorzichtig rondom bruin, schud ze af en toe om.
Laat de gebakken aardappels op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
Serveer de aardappelpartjes op kamertemperatuur met de dipsaus.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor een lichte en verfrissende combinatie.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Gelaagde Terrine van Eendenlever, Bloedworst en Appel
Een geraffineerde terrine van eendenlever, krokante bloedworst en frisse appel, gelaagd met een rijke kalfsfondgelei. Dit indrukwekkende gerecht is perfect voor een luxe diner of feestelijke gelegenheid.
(plus tijd om op te stijven)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
Koeling
kookpan
keukenpapier
- 1 dl gevogeltefond
- Calvados naar smaak
- 4 Granny Smith-appels
- 2 dl water
- 100 g suiker
- 1 steranijs
- Citroensap naar smaak
- 250 g eendenlever
Voor de Gelei:
- ¼ liter kalfsfond
- 6 g gelatine
- Voor de Salade:
- 300 g mesclun
Voor de Dressing:
- ½ dl dragonazijn
- ½ dl sherryazijn
- Mosterd naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl walnootolie
- 1 dl bloedworstvocht
Voor de Garnering:
- Roomse kervel naar behoefte
- Bloedzuring naar behoefte
- Pissenlit paardenbloembladeren naar behoefte
- Appelstroop naar smaak
Snijd de bloedworst in plakken van 1/2 cm dik.
Kruid met zout en peper en haal de plakken door de bloem.
Bak de plakken in hete boter tot ze knapperig zijn, laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
Blus de braadboter af met Calvados, voeg de gevogeltefond toe en laat inkoken tot 1 dl.
Snijd de eendenlever in dunne plakken, bestrooi met zeezout en bewaar in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze beetgaar in water, suiker, steranijs en citroensap.
Laat de appelblokjes uitlekken en afkoelen.
Gelei:
Breng de kalfsfond aan de kook, laat inkoken tot 2 dl, voeg de geweekte gelatine toe, breng op smaak en laat afkoelen.
Terrine:
Bekleed een terrinevorm met een laag bloedworst, gevolgd door gelei, appelblokjes en eendenlever.
Herhaal de lagen en laat de terrine opstijven in de koeling.
Salade:
Laat de mesclun uitlekken en meng met de dressing.
Snijd de terrine in plakken.
Maak de dressing lauwwarm en besprenkel de terrine en salade ermee.
Garneer met appelstroop, kervel, bloedzuring en pissenlit.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een demi-sec Champagne.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 1.9g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Gevulde Spaanse Sardines uit de Oven
Deze gevulde Spaanse sardines, gevuld met een smakelijk mengsel van ui, knoflook, peterselie en ei, worden in de oven gebakken tot perfectie. Ideaal te serveren met een frisse tomatensalade en stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 16 verse sardines schoongemaakt en gefileerd
- 1 ui fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 3 eieren
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 citroen in partjes
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Breng een pan water aan de kook en kook 2 eieren 10 minuten hard.
Laat de eieren schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes.
Spoel de sardines af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Boen de citroen schoon en snijd deze in partjes.
Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, peterselie, stukjes gekookt ei, het rauwe ei, zout en peper door elkaar.
Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Leg een sardinefilet met de graatzijde naar boven in de schaal.
Schep een beetje van het eimengsel op de sardine en leg er een tweede sardine op met de graatzijde naar beneden.
Herhaal dit voor alle sardines.
Zet de ovenschaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Garneer de gevulde sardines met partjes citroen en serveer warm.
Lekker met stokbrood en tomatensalade.
Wijnadvies:
Serveer deze sardines met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo. Deze wijnen brengen de smaak van de vis en het citroenaroma goed naar voren.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom
Deze luxe crostini’s met gerookte zalm, champignonmengsel en romige bieslookroom zijn perfect voor feestelijke gelegenheden. Met knapperig brood, ziltige zalm en een heerlijke bieslookroom maak je indruk op al je gasten.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 48
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 4 sjalotten fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 500 g champignons in vieren gesneden
- 48 stukjes krokant gebakken brood
- 48 stukjes gerookte zalm 30 g per stuk
- 400 g crème fraîche
- 1 bosje bieslook fijngehakt
- 2 rode uien in dunne ringen gesneden
- Olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Balsamicoazijn
- Tempurabeslag
- Ficoide voor garnering
Snijd het witbrood in 48 stukken van dezelfde grootte als de zalmstukjes.
Bestrijk het brood met olijfolie en bestrooi met peper.
Bak de stukjes brood knapperig in de oven op 190 graden Celsius gedurende 8 minuten.
Laat ze daarna afkoelen.
Champignonmengsel:
Verhit een beetje boter in een pan en fruit de sjalotten en knoflook.
Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten zacht.
Laat het champignonmengsel afkoelen.
Hak het afgekoelde mengsel fijn en voeg olijfolie, zout, peper en balsamicoazijn toe.
Meng alles goed door elkaar.
Bieslookroom:
Klop de crème fraîche luchtig in een kom.
Meng de fijngehakte bieslook erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Zet de bieslookroom in de koelkast om op te stijven.
Gefrituurde ui:
Doop de rode uienringen in tempurabeslag.
Verhit olie in een pan en frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveren:
Leg een stukje gerookte zalm op elk crostini-stukje.
Voeg een quenelle van bieslookroom toe op de zalm.
Schep een beetje van het champignonmengsel bovenop.
Garneer met gefrituurde uienringen en een takje ficoide.
Wijnadvies:
Een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering past goed bij dit gerecht.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Spaanse Gefrituurde Uienringen met Ansjovis
Knapperige Spaanse gefrituurde uienringen met een verrassende twist van ansjovis. Perfect als tapas of voorgerecht, geserveerd met verse bieslook voor een extra smaakboost!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
keukenpapier
Kommen (2)
vork
- 3 grote rode uien
- 1 ei gesplitst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 dl bier
- 65 g bloem
- 5 ansjovisfilets in kleine stukjes gesneden
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- Frituurvet
- Enkele takjes bieslook fijngeknipt
Pel de rode uien en snijd ze in ringen van ongeveer ½ cm dik.
Haal de ringen voorzichtig uit elkaar en gebruik de grote ringen.
Splits het ei, houd het eiwit apart in een schone kom.
Meng de eidooier met de olijfolie en voeg het bier en de bloem toe.
Mix op een lage stand tot een glad beslag.
Klop het eiwit stijf in een schone, vetvrije kom en spatel het voorzichtig door het bierbeslag.
Voeg de gesneden ansjovisfilets toe aan het beslag en breng op smaak met versgemalen peper.
Verhit het frituurvet tot 180°C.
Haal de uiringen door het bierbeslag en frituur ze in porties goudbruin in ongeveer 4 minuten.
Laat de gefrituurde uienringen uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met fijngeknipte bieslook en serveer de uienringen warm.
Wijnadvies:
Deze knapperige uienringen met ansjovis passen goed bij een droge witte wijn zoals een Verdejo of een lichte, frisse rosé.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7
Spaanse Gebakken Gamba's met Knoflook en Uien in Sherry
Deze Spaanse gebakken gamba's met knoflook, uien en een vleugje sherry zijn een smaakvolle, snel te bereiden maaltijd. Perfect met rijst en gestoofde groenten voor een mediterrane twist.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 24 rauwe gamba's
- 4 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
- 2 kleine uien in dunne ringen gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels medium sherry
- 1 eetlepel citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie vers of uit de diepvries
Was de gamba's en dep ze droog.
Pel de knoflookteentjes en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan en bak de plakjes knoflook lichtbruin.
Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voeg de uienringen toe aan de pan en bak ze 4 minuten op hoog vuur.
Schep ze uit de pan en zet apart.
Verhit de rest van de olijfolie in de pan en bak de gamba's al omscheppend in 3-4 minuten gaar.
Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien weer toe aan de pan.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat het geheel kort doorwarmen en strooi de fijngehakte peterselie erover.
Serveer met gekookte rijst en gestoofde courgette met rode paprika voor een complete maaltijd.
Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo, die de smaken van de gamba's en de sherry aanvullen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 7