Tarte Jeanne met Appel en Vanille

Tarte Jeanne met Appel en Vanille

Een heerlijk eenvoudige Tarte Jeanne met de zoete smaak van appel en vanille, perfect voor bij de koffie of als afsluiter van een feestelijk diner. Snel en gemakkelijk te maken!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 eetlepels zelfrijzende bloem
  • 8 eetlepels kristalsuiker
  • 6 eetlepels maïsolie
  • 6 eetlepels melk
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 appels in blokjes of schijfjes gesneden

Om te bestrijken:

  • 3 eetlepels suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 80 g boter
  • 1 ei

Instructies

  • Meng zelfrijzende bloem, kristalsuiker, maïsolie, melk, vanillesuiker en ei tot een gladde massa.
  • Voeg de blokjes of schijfjes appel toe aan het beslag.
  • Giet het beslag in een bakvorm en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en bestrijk deze met het mengsel van suiker, vanillesuiker, boter en ei.
  • Zet de taart nog 5 minuten terug in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.
  • Laat afkoelen en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Verwen je gasten met deze verfijnde sinaasappeltaart, geserveerd met huisgemaakt Grand Marnier ijs en een toefje meringue. De perfecte afsluiting van een feestelijk diner, compleet met een vleugje citrus en een vleugje luxe.
inclusief koeltijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 5 g vanillesuiker
  • 100 g eieren
  • 250 g poedersuiker
  • 200 g boter
  • 5 g zout

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 120 g crème fraîche
  • 120 g sinaasappelsap
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 200 g suiker

Voor de meringue:

  • 125 g eiwit
  • 250 g suiker
  • 100 g water

Voor het ijs:

  • 1 liter melk
  • 175 g suiker
  • 100 g eidooiers
  • 1 dl Grand Marnier
  • 2,5 dl room
  • Voor de garnering:
  • Spinsuiker
  • Mintblaadjes
  • Oranjesnippers

Instructies

Voor het deeg:

  • Meng de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en eieren tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg opstijven in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed ronde taartvormpjes ermee.
  • Bak de taartjes blind door ze te bedekken met bakpapier en bakbonen.
  • Verwijder na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier en bak de taartjes nog eens 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Voor de vulling:

  • Meng de eieren, eidooier, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Giet dit in de afgekoelde taartbodems.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 20-25 minuten, of tot de vulling stevig is.

Voor de meringue:

  • Kook de suiker met water tot het een temperatuur van 121°C bereikt (gebruik een suikerthermometer).
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg geleidelijk de hete suikersiroop toe terwijl je blijft kloppen.
  • Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld en glanzend is.

Voor het ijs:

  • Verhit de melk samen met de suiker tot 80°C.
  • Meng dit met de eidooiers en roer goed door.
  • Voeg de Grand Marnier en room toe, en draai het mengsel in een ijsmachine tot romig ijs.

Afwerking:

  • Spuit de meringue op de afgekoelde taartjes en brand deze lichtjes af met een gasbrander.
  • Plaats een bolletje Grand Marnier ijs naast de taartjes.
  • Maak spinsuiker door gesmolten suiker met een vork rond een pollepel te draaien en plaats dit op het ijs.
  • Garneer de taartjes en ijs met mintblaadjes en oranjesnippers.
  • Strooi eventueel wat poedersuiker over het geheel voor een feestelijk effect.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glaasje Grand Marnier of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 25g | Sugar: 70g

Tartaar van Asperges en Garnalen met Krokantje en Yoghurtmayonaise

Tartaar van Asperges en Garnalen met Krokantje en Yoghurtmayonaise

Een verfijnd voorgerecht van tartaar van witte en groene asperges, garnalen, en een zelfgemaakt krokantje. Geserveerd met een frisse yoghurtmayonaise en garneer met eetbare planten zoals bulls blood voor een prachtig bord en volle smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Garnituur:

  • Bieslook voor garnering
  • Bulls blood eetbare plant
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Krokantje:

  • 75 g eidooier
  • 40 g suiker
  • 90 g eiwit
  • 50 g suiker
  • 80 g bloem
  • 20 g amandelpoeder

Tartaar:

  • 1 kg witte asperges
  • 1 kg groene asperges
  • 500 g garnalen
  • 2 sjalotten
  • ¼ bosje bieslook

Mayonaise:

  • 100 g eidooiers
  • Zout
  • Peper
  • Mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 dl Hojiblanca olijfolie
  • Worcestersaus naar smaak

Saus:

  • Mayonaise bereid zoals hierboven
  • 1 theelepel yoghurtpoeder
  • 1 dl yoghurt
  • ½ dl witte vermouth

Instructies

Tartaar:

  • Schil de witte asperges en snijd zowel de witte als de groene asperges in kleine blokjes.
  • Blancheer de asperges apart en laat ze goed uitlekken.
  • Snipper de sjalotten fijn en hak de bieslook fijn.
  • Snijd de garnalen klein en meng met de asperges, sjalotten en bieslook.
  • Voeg de mayonaise toe tot het mengsel samenhangend is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Druk het tartaarmengsel in ringen en zet in de koelkast.

Mayonaise:

  • Klop de eidooiers met zout, peper, mosterd en witte wijnazijn.
  • Voeg geleidelijk de oliën toe terwijl je blijft kloppen tot een gladde mayonaise ontstaat.
  • Breng op smaak met een scheutje Worcestersaus.

Krokantje:

  • Klop de eidooiers wit met de suiker.
  • Klop de eiwitten stijf, voeg de suiker toe en spatel voorzichtig door het dooiermengsel.
  • Spatel de bloem en het amandelpoeder erdoor.
  • Spuit dunne repen op een bakplaat en bak af in de oven op 180°C tot ze lichtbruin zijn.
  • Laat afkoelen.

Saus:

  • Voeg yoghurtpoeder en witte vermouth toe aan de mayonaise.
  • Roer de yoghurt erdoor en zet apart.

Garnituur:

  • Plaats de tartaar in het midden van het bord.
  • Spuit wat van de saus op het bord rondom de tartaar.
  • Garneer met bulls blood, stengels bieslook en het krokantje.
  • Druppel olijfolie over de tartaar en serveer als voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit verfijnde gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chardonnay, die de lichte en frisse smaken van asperges en garnalen mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Roedjak Manis – Zoet-Pittige Fruitsalade

Roedjak Manis - Zoet-Pittige Fruitsalade

Roedjak Manis is een heerlijk zoet-pittig Indonesisch bijgerecht met een mix van verse vruchten en een smaakvolle saus op basis van sambal en goela djawa. Perfect om een zomerse maaltijd een pittige twist te geven!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ komkommer in grove schijfjes
  • 2 bijna rijpe appels in grove schijfjes
  • ½ ananas in grove schijfjes
  • 100 g kruisbessen of andere bessen
  • 2 eetlepels sambal oelek of sambal trassi
  • 3 eetlepels geraspte Javaanse suiker goela djawa
  • 2 eetlepels zoete ketjap manis
  • 2 eetlepels water
  • Mespuntje zout
  • 1 eetlepel keuken-tamarinde

Instructies

  • Meng de sambal, Javaanse suiker, zout en tamarinde tot een gladde pasta.
  • Voeg de ketjap manis en het water toe en meng goed.
  • Schil en snijd de komkommer, appels en ananas in grove schijfjes.
  • Meng de gesneden vruchten en de kruisbessen in een grote kom.
  • Giet de saus over de vruchten en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer als bijgerecht bij een Indonesische maaltijd of als fris zomers tussendoortje.

Notities

Serveer de combinatie van vruchten en groenten met zoet-pittige saus als bijgerecht.
 
Wijnadvies:
Roedjak Manis combineert goed met een lichte, halfzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat. De fruitige en zoete tonen van de wijn vormen een mooie balans met de pittige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.8g | Sugar: 30g

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Deze luxe crostini’s met gerookte zalm, champignonmengsel en romige bieslookroom zijn perfect voor feestelijke gelegenheden. Met knapperig brood, ziltige zalm en een heerlijke bieslookroom maak je indruk op al je gasten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Picknick, Verjaardag
Servings: 48
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sjalotten fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 g champignons in vieren gesneden
  • 48 stukjes krokant gebakken brood
  • 48 stukjes gerookte zalm 30 g per stuk
  • 400 g crème fraîche
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 2 rode uien in dunne ringen gesneden
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Balsamicoazijn
  • Tempurabeslag
  • Ficoide voor garnering

Instructies

  • Snijd het witbrood in 48 stukken van dezelfde grootte als de zalmstukjes.
  • Bestrijk het brood met olijfolie en bestrooi met peper.
  • Bak de stukjes brood knapperig in de oven op 190 graden Celsius gedurende 8 minuten.
  • Laat ze daarna afkoelen.

Champignonmengsel:

  • Verhit een beetje boter in een pan en fruit de sjalotten en knoflook.
  • Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten zacht.
  • Laat het champignonmengsel afkoelen.
  • Hak het afgekoelde mengsel fijn en voeg olijfolie, zout, peper en balsamicoazijn toe.
  • Meng alles goed door elkaar.

Bieslookroom:

  • Klop de crème fraîche luchtig in een kom.
  • Meng de fijngehakte bieslook erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de bieslookroom in de koelkast om op te stijven.

Gefrituurde ui:

  • Doop de rode uienringen in tempurabeslag.
  • Verhit olie in een pan en frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Leg een stukje gerookte zalm op elk crostini-stukje.
  • Voeg een quenelle van bieslookroom toe op de zalm.
  • Schep een beetje van het champignonmengsel bovenop.
  • Garneer met gefrituurde uienringen en een takje ficoide.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Pittige Sour Cream Dip met Knoflook en Mierikswortel

Pittige Sour Cream Dip met Knoflook en Mierikswortel

Deze romige en pittige sour cream dip met een vleugje knoflook, mierikswortel en cayennepeper is perfect als dip bij visgerechten, toostjes of knapperige groenten. Makkelijk te maken en boordevol smaak!
+ 2-3 uur koelen5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml sour cream
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel mierikswortel uit potje
  • ½ theelepel cayennepeper

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar.
  • Zet de dip afgedekt 2-3 uur in de koelkast om op smaak te komen.

Notities

Serveer de dip bij vis, zoals gerookte forel of geroosterde kabeljauw, of gebruik hem als dip bij toostjes of knapperige verse groenten.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige en pittige smaak van deze sour cream dip.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Gnocchi met Spruitjes en Spekjes in Romige Kaassaus

Gnocchi met Spruitjes en Spekjes in Romige Kaassaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Italië, Nederland
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram spekjes
  • 500 gram spruitjes schoongemaakt
  • 1 bak gnocchi 500 gram
  • Geraspte kaas naar smaak ongeveer 100 gram
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eieren

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en maak de spruitjes schoon.

Bakken:

  • Bak de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de ui toe aan de spekjes en bak tot de ui glazig is.

Spruitjes Koken:

  • Kook de spruitjes 3 minuten in een grote pan met water.
  • Giet af en zet apart.

Gnocchi Wokken:

  • Verhit een wokpan en bak de gnocchi kort tot ze lichtbruin zijn.

Ovenschaal Voorbereiden:

  • Doe de gebakken spekjes en ui, de spruitjes en de gnocchi in een ovenschaal en meng goed door elkaar.

Saus Bereiden:

  • Klop in een mengkom de eieren los en meng met de crème fraîche en geraspte kaas tot een romige saus.

Samenstellen en Bakken:

  • Giet de saus over het mengsel in de ovenschaal en zorg dat alles gelijkmatig bedekt is.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus goed is gestold.

Serveren:

  • Haal de ovenschaal uit de oven en laat kort afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Cha Ca Thang Long

Cha Ca Thang Long

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Vietnam
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 280 gram stevige witte vis in stukken
  • 4 eetlepels olie
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 bosje dille fijngehakt
  • 4 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 50 gram pinda’s fijngehakt
  • 1 Spaanse peper in ringetjes gesneden (optioneel zonder zaadjes)

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 teen knoflook fijngeperst
  • 1 cm gember geraspt
  • 1 sjalotje versnipperd
  • 5 takjes dille fijngehakt
  • ½ theelepel zwarte peper

Instructies

Marineren:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een mengkom.
  • Dep de stukken vis goed droog en leg ze in de marinade.
  • Dek de schaal af en laat de vis 2 uur marineren in de koelkast.

Voorbereiding:

  • Snijd de ui fijn en de Spaanse peper in ringetjes.
  • Hak de dille en pinda’s fijn.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Bakken:

  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Dep de gemarineerde vis droog en bak voorzichtig in de pan gedurende ongeveer 5 minuten, tot de vis net gaar is.

Afwerking:

  • Voeg de fijngesneden ui en Spaanse peper toe aan de pan en bak kort mee.
  • Bestrooi met de fijngehakte dille en pinda’s.

Serveren:

  • Serveer de Cha Ca Thang Long met een frisse komkommersalade en witte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Verfrissende Rode Kool Salade met Zoete Aardappel en Walnoten

Verfrissende Rode Kool Salade met Zoete Aardappel en Walnoten

+ paar uur koelen30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Noten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Klein zakje gesneden rode kool
  • Klein zakje zoete aardappelen in blokjes
  • Handvol walnoten
  • Handvol rozijnen
  • 1 appel Granny Smith, in blokjes
  • 3 el yoghurt mayonaise
  • ½ tl rozemarijn
  • ½ tl oregano
  • 2 bosuien in ringetjes

Instructies

  • Bak de zoete aardappelblokjes in een koekenpan in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Voeg de laatste 2 minuten de rode kool toe en bak mee.
  • Laat het mengsel afkoelen en zet het daarna een paar uur in de koelkast om het goed fris te laten worden.
  • Hak de walnoten grof.
  • Meng in een kom de walnoten, appelblokjes, rozijnen, rozemarijn, oregano en bosui.
  • Voeg de yoghurt mayonaise toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg op het laatst het afgekoelde aardappel-rode koolmengsel toe en meng voorzichtig.
  • Zet de salade eventueel nog even in de koelkast voor een extra frisse smaak.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g

Verfrissende Couscous Salade met Feta en Olijven

Verfrissende Couscous Salade met Feta en Olijven

Een heerlijke salade bij warm weer.
+ 2 uur koelen20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Rijst, Salade
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g afgekoelde couscous
  • 1 trostomaat of 2 kleintjes in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij heel dun gesneden
  • 1 handje blanke gewelde rozijnen
  • 100 g feta in blokjes
  • 1 bakje tuinkers
  • ½ gele paprika dun gesneden
  • Peterselie fijn gesneden
  • Handje vol zwarte olijven in ringetjes
  • Rucola naar wens
  • 8 el olijfolie
  • 3 el limoensap

Instructies

  • Meng de afgekoelde couscous met de tomatenblokjes, bleekselderij, rozijnen, fetablokjes, tuinkers, gele paprika, peterselie en zwarte olijven in een grote mengkom.
  • Voeg de olijfolie en limoensap toe en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de salade 2 uur in de koeling om de smaken goed te laten intrekken.
  • Leg de rucola op een platte schaal.
  • Schep de goed gemengde couscoussalade bovenop de rucola.
  • Serveer direct en geniet van een verfrissend glas witte wijn erbij.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g