Zelfgemaakt Brood

Zelfgemaakt Brood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rijzen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 g zout
  • 500 g bloem
  • 250 g lauw water
  • 20 g gist
  • 80 g vetstof boter of zonnebloemolie

Optioneel:

  • 1 koffielepel honing

Instructies

  • Los de gist op in lauw water.
  • Meng de bloem met zout.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe in een kuiltje in de bloem en roer voorzichtig tot alles gemengd is.
  • Kneed het deeg goed totdat het niet meer plakt.
  • Voeg indien nodig wat bloem toe tijdens het kneden.
  • Kneed minstens 10 minuten, totdat het deeg goed droog is en niet meer plakt.
  • Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, bedekt met een keukenhanddoek.
  • Druk het deeg nogmaals goed samen en leg het in de gewenste vorm.
  • Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen met een handdoek erover.
  • Prik twee luchtgaten in het deeg met een mes en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Geniet van dit zelfgebakken brood bij je lunch of brunch!

Notities

Wijnadvies:

Dit brood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Marokkaanse Briouats met Kip en Ingelegde Citroen

Marokkaanse Briouats met Kip en Ingelegde Citroen

Heerlijke briouats met een frisse en hartige vulling van kip en ingelegde citroen.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kipfilets in zeer kleine stukjes
  • ½ kipbouillonblokje verkruimeld
  • ¼ bosje verse koriander fijngehakt
  • ½ ingelegde citroen schil in kleine stukjes (binnenste verwijderd)
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • ½ dessertlepel zwarte peper
  • 10 ml olijfolie
  • 1 pak brikvellen of filodeeg
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Snijd de kipfilets in zeer kleine stukjes en doe deze in een kom.
  • Verwijder het vruchtvlees van de ingelegde citroen en snijd de schil in kleine stukjes.
  • Voeg dit toe aan de kip.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de kip en voeg de fijngehakte koriander toe.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, komijnpoeder en zwarte peper.
  • Voeg de olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
  • Snijd de brikvellen of het filodeeg in lange repen.
  • Leg een lepel van het kipmengsel aan het begin van elke reep deeg.
  • Vouw het deeg diagonaal om de vulling heen om een driehoekige vorm te maken.
  • Verhit olie in een frituurpan of diepe pan.
  • Frituur de briouats in hete olie tot ze go

Notities

Wijnadvies:
Combineer met Marokkaanse muntthee of een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.3g | Sugar: 0.5g

Franse Hapjes met Gamba’s en Groene Asperges

Franse Hapjes met Gamba’s en Groene Asperges

Deze verfijnde hapjes combineren gamba's, asperges en ei tot een heerlijk voorgerecht of feestelijke traktatie.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 eieren hardgekookt
  • 8 gekookte gamba's gepeld
  • 8 groene aspergepunten
  • Mayonaise

Instructies

  • Halveer de hardgekookte eieren in de lengte.
  • Rijg achtereenvolgens een gamba, een aspergepunt en een helft van een ei aan een cocktailprikker.
  • Garneer de hapjes met een likje mayonaise.
  • Serveer direct als feestelijke traktatie of verrassend voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of Pinot Grigio sluit perfect aan bij de zachte smaken van gamba’s en asperges.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g

Boterhammen met Tonijn

Boterhammen met Tonijn

Een lichte en gezonde lunch: geroosterde boterhammen met romige tonijn, frisse tomaat en knapperige ijsbergsla.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bruine boterhammen
  • 1 blikje tonijn op waterbasis
  • 1 zakje ijsbergsla
  • 2 eetlepels yogonaise
  • 2 tomaten
  • Aromat
  • Zout

Instructies

  • Rooster de boterhammen in een broodrooster of onder de grill.
  • Laat de tonijn uitlekken, snipper deze in kleine stukjes en meng met de yogonaise, Aromat, zout en peper.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en meng ze door het tonijnmengsel.
  • Was en droog de ijsbergsla.
  • Beleg de geroosterde boterhammen met een flinke hand ijsbergsla.
  • Smeer het tonijnmengsel royaal over de sla en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Combineer deze boterhammen met tonijn met een frisse salade of serveer met partjes citroen voor een extra smaakdimensie. Geniet van een gezonde en smakelijke lunch!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de lichte en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
  • 1 eetlepel tijm
  • 50 g cantharellen
  • 50 g shii-take
  • 50 g oesterzwammen
  • 50 g champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico-azijn

Instructies

  • Verwarm de bouillon in een grote pan.
  • Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
  • Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
  • Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Marinade Boquerones in Spaanse Stijl

Marinade Boquerones in Spaanse Stijl

Frisse Spaanse Boquerones: gemarineerde ansjovis met rode wijnazijn en knoflook.
Bereidingstijd20 minuten
marineren3 uur
Recept categorieën: Tapas, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g ansjovisfilet vers of sardientjes
  • 0,5 dl rode wijnazijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Snijd de ansjovisfilets of sardientjes in dunne reepjes, waarbij het vel mag blijven zitten.
  • Leg de visfilets met het vel naar beneden in een schaal.
  • Voeg de geperste knoflook, laurierblaadjes en rode wijnazijn toe.
  • Dek de schaal af en laat de vis minstens 3 uur marineren in de koelkast.
  • Giet de marinade af en besprenkel de vis met olijfolie voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Geniet van deze Boquerones als verfrissend voorgerecht, ideaal voor warme Spaanse dagen.
Wijnadvies:
Een frisse Spaanse witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo past uitstekend bij deze Boquerones.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 13g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Kruidige Bonski Kip

Kruidige Bonski Kip

Pittige Bonski Kip: perfect in combinatie met rijst en frisse komkommer.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pakje boter
  • 6 drumsticks
  • 3 grote uien
  • 2 theelepels sambal
  • Grote scheut ketjap
  • 1 theelepel knoflook
  • 10 eetlepels donkerbruine suiker
  • Rijst

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en laat het goed bruin worden.
  • Bestrooi de drumsticks met peper en royaal zout.
  • Bak de drumsticks knapperig bruin en haal ze uit de pan.
  • Snijd de uien in grote stukken en voeg ze toe aan de pan.
  • Voeg sambal, ketjap, knoflook en bruine suiker toe en meng alles goed.
  • Doe de drumsticks terug in de pan en laat het geheel ongeveer 1 uur sudderen.
  • Serveer met rijst en komkommer.

Notities

Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de pittige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 30g | Vet: 21g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Een stevige Nederlandse bonenschotel met rookspek, groenten en zoete vruchten. Perfect als verwarmend hoofdgerecht op koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g witte bonen geweekt
  • 400 g doorregen rookspek
  • 500 g aardappels geschild
  • 500 g sperziebonen
  • 250 g winterwortels
  • 500 g appels geschild, in vieren
  • 500 g peren geschild, in vieren
  • 4 uien in ringen gesneden
  • 40 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ½ bouillonblokje

Instructies

  • Kook de witte bonen in het weekwater met een beetje zout gedurende 45 minuten tot ze half gaar zijn (7 minuten in een snelkookpan).
  • Leg het rookspek op de bonen en voeg de aardappels, sperziebonen, winterwortels, peper en zout toe.
  • Laat dit 10 minuten koken (5 minuten in een snelkookpan).
  • Voeg vervolgens de appels en peren toe aan de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes koken (8 minuten in een snelkookpan).
  • Controleer of alles gaar is.
  • Fruit de uien in boter in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Haal het spek uit de pan, snijd het in stukken en voeg het toe aan de gefruite uien.
  • Meng goed door elkaar.
  • Breng de schotel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Giet wat vocht uit de pan, meng hier een half bouillonblokje door en serveer dit als jus bij de schotel.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bonenschotel met groenten en vruchten als stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 22g | Vet: 16g | Zout: 2.5g | Sugar: 18g

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Een frisse Griekse bonensalade met feta, olijven en een kruidige tomatendressing. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op warme dagen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g witte bonen uit pot of blik, afgespoeld
  • 300 g feta grof verkruimeld
  • 150 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes, 50 g apart voor garnering
  • 6 vleestomaten ontveld, in reepjes
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • ½ komkommer in plakjes
  • 2 eieren hardgekookt en gepeld, in plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Voor de dressing:
  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Kruis de tomaten in, dompel ze kort in kokend water en spoel ze af onder koud water.
  • Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
  • Spoel de witte bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuien in ringetjes.
  • Verkruimel de feta grof en snijd de olijven in plakjes, waarbij je ongeveer 50 g apart houdt voor garnering.
  • Roer in een kleine kom de tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
  • Klop vervolgens de olijfolie erdoor om de dressing te maken.
  • Meng in een grote kom de tomaat, witte bonen, uien, bosui, feta en 100 g olijven.
  • Schep de dressing erdoor en laat even staan.
  • Schep de salade voor het serveren nogmaals om en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de achtergehouden olijven, plakjes komkommer, plakjes ei en fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer als verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte witte wijn zoals een Assyrtiko of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 16g | Vet: 21g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Authentieke Bolognesesaus met Rode Wijn

Authentieke Bolognesesaus met Rode Wijn

Een rijke en smaakvolle bolognesesaus met rode wijn en tomaten. Perfect als topping voor je favoriete pasta en af te maken met Parmezaanse kaas!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngeperst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 wortel fijngesneden
  • 1 stengel witte selder fijngesneden
  • 500 g rundergehakt
  • 5 dl runderbouillon
  • 3 ¾ dl rode wijn
  • 2 blikjes tomaten à 400 g
  • 1 theelepel suiker
  • 7 g peterselie fijngesnipperd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook, ui, wortel en selderij gedurende ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Verhoog de temperatuur en voeg het rundergehakt toe.
  • Bak het gehakt mooi bruin.
  • Voeg de runderbouillon, rode wijn, tomaten, suiker en peterselie toe.
  • Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat de saus anderhalf uur zachtjes pruttelen.
  • Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper naar wens.
  • Serveer de bolognesesaus over gekookte spaghetti en bestrooi met Parmezaanse kaas voor een perfecte afwerking.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Chianti of Sangiovese past perfect bij de rijke smaken van deze bolognesesaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g