Zelfgemaakt Brood
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Rijzen1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 g zout
- 500 g bloem
- 250 g lauw water
- 20 g gist
- 80 g vetstof boter of zonnebloemolie
Los de gist op in lauw water.
Meng de bloem met zout.
Voeg het opgeloste gistmengsel toe in een kuiltje in de bloem en roer voorzichtig tot alles gemengd is.
Kneed het deeg goed totdat het niet meer plakt.
Voeg indien nodig wat bloem toe tijdens het kneden.
Kneed minstens 10 minuten, totdat het deeg goed droog is en niet meer plakt.
Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, bedekt met een keukenhanddoek.
Druk het deeg nogmaals goed samen en leg het in de gewenste vorm.
Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen met een handdoek erover.
Prik twee luchtgaten in het deeg met een mes en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten.
Geniet van dit zelfgebakken brood bij je lunch of brunch!
Wijnadvies:
Dit brood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Marokkaanse Briouats met Kip en Ingelegde Citroen
Heerlijke briouats met een frisse en hartige vulling van kip en ingelegde citroen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
Frituurpan of diepe pan
mes
- 3 kipfilets in zeer kleine stukjes
- ½ kipbouillonblokje verkruimeld
- ¼ bosje verse koriander fijngehakt
- ½ ingelegde citroen schil in kleine stukjes (binnenste verwijderd)
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 1 dessertlepel komijnpoeder
- ½ dessertlepel zwarte peper
- 10 ml olijfolie
- 1 pak brikvellen of filodeeg
- Olie om te frituren
Snijd de kipfilets in zeer kleine stukjes en doe deze in een kom.
Verwijder het vruchtvlees van de ingelegde citroen en snijd de schil in kleine stukjes.
Voeg dit toe aan de kip.
Verkruimel het bouillonblokje boven de kip en voeg de fijngehakte koriander toe.
Breng op smaak met paprikapoeder, komijnpoeder en zwarte peper.
Voeg de olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
Snijd de brikvellen of het filodeeg in lange repen.
Leg een lepel van het kipmengsel aan het begin van elke reep deeg.
Vouw het deeg diagonaal om de vulling heen om een driehoekige vorm te maken.
Verhit olie in een frituurpan of diepe pan.
Frituur de briouats in hete olie tot ze go
Wijnadvies:
Combineer met Marokkaanse muntthee of een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.3g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Franse Hapjes met Gamba’s en Groene Asperges
Deze verfijnde hapjes combineren gamba's, asperges en ei tot een heerlijk voorgerecht of feestelijke traktatie.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 eieren hardgekookt
- 8 gekookte gamba's gepeld
- 8 groene aspergepunten
- Mayonaise
Halveer de hardgekookte eieren in de lengte.
Rijg achtereenvolgens een gamba, een aspergepunt en een helft van een ei aan een cocktailprikker.
Garneer de hapjes met een likje mayonaise.
Serveer direct als feestelijke traktatie of verrassend voorgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of Pinot Grigio sluit perfect aan bij de zachte smaken van gamba’s en asperges.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Boterhammen met Tonijn
Een lichte en gezonde lunch: geroosterde boterhammen met romige tonijn, frisse tomaat en knapperige ijsbergsla.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 bruine boterhammen
- 1 blikje tonijn op waterbasis
- 1 zakje ijsbergsla
- 2 eetlepels yogonaise
- 2 tomaten
- Aromat
- Zout
Rooster de boterhammen in een broodrooster of onder de grill.
Laat de tonijn uitlekken, snipper deze in kleine stukjes en meng met de yogonaise, Aromat, zout en peper.
Snijd de tomaten in kleine stukjes en meng ze door het tonijnmengsel.
Was en droog de ijsbergsla.
Beleg de geroosterde boterhammen met een flinke hand ijsbergsla.
Smeer het tonijnmengsel royaal over de sla en serveer direct.
Serveertip:
Combineer deze boterhammen met tonijn met een frisse salade of serveer met partjes citroen voor een extra smaakdimensie. Geniet van een gezonde en smakelijke lunch!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de lichte en romige smaken van dit gerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm
Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend
- 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
- 1 eetlepel tijm
- 50 g cantharellen
- 50 g shii-take
- 50 g oesterzwammen
- 50 g champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel balsamico-azijn
Verwarm de bouillon in een grote pan.
Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Marinade Boquerones in Spaanse Stijl
Frisse Spaanse Boquerones: gemarineerde ansjovis met rode wijnazijn en knoflook.
Bereidingstijd20 minuten min
marineren3 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend
- 250 g ansjovisfilet vers of sardientjes
- 0,5 dl rode wijnazijn
- 2 tenen knoflook
- 2 blaadjes laurier
- 1 el olijfolie
Snijd de ansjovisfilets of sardientjes in dunne reepjes, waarbij het vel mag blijven zitten.
Leg de visfilets met het vel naar beneden in een schaal.
Voeg de geperste knoflook, laurierblaadjes en rode wijnazijn toe.
Dek de schaal af en laat de vis minstens 3 uur marineren in de koelkast.
Giet de marinade af en besprenkel de vis met olijfolie voor het serveren.
Serveertip:
Geniet van deze Boquerones als verfrissend voorgerecht, ideaal voor warme Spaanse dagen.
Wijnadvies:
Een frisse Spaanse witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo past uitstekend bij deze Boquerones.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 13g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Kruidige Bonski Kip
Pittige Bonski Kip: perfect in combinatie met rijst en frisse komkommer.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend
- ½ pakje boter
- 6 drumsticks
- 3 grote uien
- 2 theelepels sambal
- Grote scheut ketjap
- 1 theelepel knoflook
- 10 eetlepels donkerbruine suiker
- Rijst
Verhit de boter in een grote pan en laat het goed bruin worden.
Bestrooi de drumsticks met peper en royaal zout.
Bak de drumsticks knapperig bruin en haal ze uit de pan.
Snijd de uien in grote stukken en voeg ze toe aan de pan.
Voeg sambal, ketjap, knoflook en bruine suiker toe en meng alles goed.
Doe de drumsticks terug in de pan en laat het geheel ongeveer 1 uur sudderen.
Serveer met rijst en komkommer.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de pittige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 30g | Vet: 21g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit
Een stevige Nederlandse bonenschotel met rookspek, groenten en zoete vruchten. Perfect als verwarmend hoofdgerecht op koude dagen!
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
Grote pan of snelkookpan
mes
- 250 g witte bonen geweekt
- 400 g doorregen rookspek
- 500 g aardappels geschild
- 500 g sperziebonen
- 250 g winterwortels
- 500 g appels geschild, in vieren
- 500 g peren geschild, in vieren
- 4 uien in ringen gesneden
- 40 g boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- ½ bouillonblokje
Kook de witte bonen in het weekwater met een beetje zout gedurende 45 minuten tot ze half gaar zijn (7 minuten in een snelkookpan).
Leg het rookspek op de bonen en voeg de aardappels, sperziebonen, winterwortels, peper en zout toe.
Laat dit 10 minuten koken (5 minuten in een snelkookpan).
Voeg vervolgens de appels en peren toe aan de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes koken (8 minuten in een snelkookpan).
Controleer of alles gaar is.
Fruit de uien in boter in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Haal het spek uit de pan, snijd het in stukken en voeg het toe aan de gefruite uien.
Meng goed door elkaar.
Breng de schotel op smaak met extra zout en peper naar wens.
Giet wat vocht uit de pan, meng hier een half bouillonblokje door en serveer dit als jus bij de schotel.
Serveertip:
Serveer deze bonenschotel met groenten en vruchten als stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 22g | Vet: 16g | Zout: 2.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Griekse Bonensalade met Feta en Olijven
Een frisse Griekse bonensalade met feta, olijven en een kruidige tomatendressing. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op warme dagen!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Auteur onbekend
- 800 g witte bonen uit pot of blik, afgespoeld
- 300 g feta grof verkruimeld
- 150 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes, 50 g apart voor garnering
- 6 vleestomaten ontveld, in reepjes
- 2 rode uien in dunne halve ringen
- 4 bosuitjes in ringetjes
- ½ komkommer in plakjes
- 2 eieren hardgekookt en gepeld, in plakjes
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- Voor de dressing:
- 6 eetlepels tomatenketchup
- 3 eetlepels citroensap
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 dl olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
Kruis de tomaten in, dompel ze kort in kokend water en spoel ze af onder koud water.
Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
Spoel de witte bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuien in ringetjes.
Verkruimel de feta grof en snijd de olijven in plakjes, waarbij je ongeveer 50 g apart houdt voor garnering.
Roer in een kleine kom de tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
Klop vervolgens de olijfolie erdoor om de dressing te maken.
Meng in een grote kom de tomaat, witte bonen, uien, bosui, feta en 100 g olijven.
Schep de dressing erdoor en laat even staan.
Schep de salade voor het serveren nogmaals om en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Garneer met de achtergehouden olijven, plakjes komkommer, plakjes ei en fijngehakte peterselie.
Serveer als verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte witte wijn zoals een Assyrtiko of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 16g | Vet: 21g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28
Authentieke Bolognesesaus met Rode Wijn
Een rijke en smaakvolle bolognesesaus met rode wijn en tomaten. Perfect als topping voor je favoriete pasta en af te maken met Parmezaanse kaas!
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook fijngeperst
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 wortel fijngesneden
- 1 stengel witte selder fijngesneden
- 500 g rundergehakt
- 5 dl runderbouillon
- 3 ¾ dl rode wijn
- 2 blikjes tomaten à 400 g
- 1 theelepel suiker
- 7 g peterselie fijngesnipperd
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook, ui, wortel en selderij gedurende ongeveer 5 minuten op laag vuur.
Verhoog de temperatuur en voeg het rundergehakt toe.
Bak het gehakt mooi bruin.
Voeg de runderbouillon, rode wijn, tomaten, suiker en peterselie toe.
Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de saus anderhalf uur zachtjes pruttelen.
Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Breng de saus op smaak met zout en peper naar wens.
Serveer de bolognesesaus over gekookte spaghetti en bestrooi met Parmezaanse kaas voor een perfecte afwerking.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Chianti of Sangiovese past perfect bij de rijke smaken van deze bolognesesaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 28