Romige Mosselsoep uit Yerseke met Lamsoren en Saffraan

Romige Mosselsoep uit Yerseke met Lamsoren en Saffraan

Deze romige mosselsoep uit Yerseke, doordrenkt met saffraan, biedt een heerlijke smaakervaring van de zee, geserveerd met lamsoren en een vleugje salie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • 30 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 4 dl kruidenbouillon van tablet
  • 10 draadjes saffraan
  • 100 g zeekraal
  • 75 g lamsoren
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels fijngehakte salie

Instructies

  • Mosselen voorbereiden: Boen de mosselen goed schoon en verwijder kapotte mosselen of mosselen die na een tik niet meer sluiten.
  • Koken van mosselen: Voeg de mosselen, wijn en slagroom samen in een pan en breng aan de kook.
  • Zet het deksel op de pan en kook de mosselen 5 minuten op hoog vuur, schud de pan tussendoor totdat de mosselen openen.
  • Uitlekken: Haal de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Bewaar het kookvocht en zeef dit door een doek.
  • Verwijder de mosselen uit hun schelpen.
  • Soepbasis maken: Verhit de boter in een grote pan.
  • Bak de ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kruidenbouillon en saffraan toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Soep afronden: Voeg het kookvocht van de mosselen, de zeekraal en lamsoren toe en kook nog 5 minuten.
  • Voeg de mosselen toe en verwarm alles goed door.
  • Afmaken: Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de fijngehakte salie.
  • Serveer de soep lauwwarm en geniet van de rijke smaak van de zee.

Notities

Wijnadvies
Een frisse Vouvray of Sancerre past uitstekend bij deze romige mosselsoep en complimenteert de saffraansmaak.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 750g | Sugar: 2g

Matelote van Zoetwatervis met Croûtons en Kruidensaus

Matelote van Zoetwatervis met Croûtons en Kruidensaus

Een Franse matelote van zoetwatervis, gepocheerd in een romige witte wijnsaus met champignons, geserveerd met krokante croûtons en een vleugje cognac.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de matelote:
  • 750 g - 1 kg gemengde visfilets zoals zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
  • 3 eetlepels olie
  • 60 g boter
  • 4 sjalotjes gehakt
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
  • 2 dl slagroom
  • 2 eetlepels cognac
  • 2-3 takjes peterselie
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblad
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 g kleine champignons in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1-2 eetlepels aardappelmeel
  • Voor de croûtons:
  • 8-12 stukjes witbrood in hartvorm of andere vorm naar keuze

Instructies

  • Vis voorbereiden: Snijd de vis in stukken van 5 cm.
  • Saus maken: Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een pan.
  • Voeg de sjalotjes toe en bak deze 5 minuten zacht.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurier, zout en peper toe en breng aan de kook.
  • Laat de saus 20 minuten inkoken.
  • Vis pocheren: Voeg de visfilets toe en pocheren gedurende 10 minuten op laag vuur (niet koken).
  • Verwijder peterselie, tijm en laurierblad.
  • Champignons bereiden: Bak de champignons 10 minuten in de rest van de boter en voeg citroensap toe.
  • Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
  • Saus binden: Roer het aardappelmeel met wat water tot een glad papje en voeg dit al roerend toe aan de saus totdat de saus is gebonden.
  • Croûtons maken: Bak de croûtons in de resterende boter tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveren: Schep de vis met de saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Een Vouvray of een andere droge witte wijn met een frisse smaak past perfect bij dit gerecht, waarin de romige saus en de vis mooi in balans komen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 700g | Sugar: 3g

Tongrolletjes met Hollandaisesaus en Limoengarnituur

Tongrolletjes met Hollandaisesaus en Limoengarnituur

Verfijnde tongrolletjes gevuld met zalmmousse, geserveerd met een rijke Hollandaisesaus en een frisse garnering van limoen en bieslook.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de zalmmousse:

  • 100 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 1,5 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak

Voor de tongrolletjes:

Voor de Hollandaisesaus:

  • 200 g boter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • Cayennepeper naar smaak

Instructies

Voorbereiden:

  • Zet een diepvries mengkom koud.
  • Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor.
  • Voeg de slagroom, zout en peper toe en meng goed.
  • Zet de zalmmousse in de koelkast om op te stijven.

Tongrolletjes maken:

  • Sla de tongfilets voorzichtig tussen plasticfolie platter.
  • Smeer een dunne laag zalmmousse over de filets en rol ze vanaf de dunne kant losjes op.
  • Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker en bewaar afgedekt in de koelkast.

Koken:

  • Breng de visbouillon, witte wijn en sjalot aan de kook.
  • Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten zachtjes gaar worden.

Hollandaisesaus maken:

  • Smelt de boter in de oven op 100°C.
  • Schep het melkachtige gedeelte uit de gesmolten boter.
  • Houd de gesmolten boter au bain-marie vloeibaar.
  • Klop de eidooiers au bain-marie tot een dikke massa.
  • Voeg water, citroensap en cayennepeper toe en blijf kloppen totdat het mengsel bleker en romiger wordt.
  • Voeg al kloppend in een dun straaltje de gesmolten boter toe.
  • De saus is klaar als hij op de achterkant van een lepel blijft hangen.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerken:

  • Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
  • Schep de lauwwarme Hollandaisesaus eromheen.
  • Serveer met broccoli- en wortelpuree, en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een elegante Chardonnay, die de romige Hollandaisesaus perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 800g | Sugar: 2g

Gepeperde Zeeduivel met Rode Wijnsaus en Bakbacon

Gepeperde Zeeduivel met Rode Wijnsaus en Bakbacon

Gepeperde zeeduivel in krokant bacon, geserveerd met een rijke rode wijnsaus en gefrituurde prei, ideaal als luxe tussengerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Tussengerecht, Varkensvlees, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zeeduivelfilet in 4 moten
  • 1 eetlepel grof gemalen zwarte peperkorrels
  • 4 dunne plakken bakbacon
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotten heel fijngehakt
  • 50 g wortel in heel kleine blokjes
  • 50 g bleekselderij in heel kleine blokjes
  • 200 g visgraten bijv. tong
  • Peterseliestelen fijngehakt
  • 2 dl rode wijn
  • 3 dl visfond pot, inhoud 400 ml
  • 4 dl kalfsfond
  • Zout en versgemalen witte peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden:

  • Rol de zeeduivelfilets in de plakken bacon en druk de boven- en onderkant licht in de grof gemalen zwarte peper.
  • Voor de saus: Smelt de boter in een pan en bak de sjalotten, wortel, bleekselderij, visgraten en peterselie 10 minuten op laag vuur.
  • Voeg de rode wijn en visfond toe en roer de aanbaksels los.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het op matig vuur tot de helft inkoken.
  • Schuim regelmatig af.
  • Zeef de saus en breng de kalfsfond aan de kook.
  • Laat het tot 1 dl inkoken en roer door de gezeefde saus.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de vis in een beboterde ovenschaal en bak de zeeduivel met bacon in 8-10 minuten gaar.
  • Verwarm de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een beetje saus op de borden en leg de vis erop.
  • Serveer met gefrituurde prei julienne.

Notities

Wijnadvies
Een volle Pinot Noir of een elegante Sancerre past perfect bij de rijke smaken van de zeeduivel en de saus.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 700g | Sugar: 2g

Salade van Verse Mosselen met Dijon Mosterd en Yoghurt

Salade van Verse Mosselen met Dijon Mosterd en Yoghurt

Een frisse salade van verse mosselen met een romige mosterd-yoghurt dressing, geserveerd op knapperig stokbrood en gegarneerd met bieslook.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 takje verse tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 1 stengel bleekselderij in reepjes
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 3 dl visbouillon
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 1 kg verse mosselen schoongemaakt
  • 1 ½ dl slagroom
  • ½ eetlepel Dijon-mosterd
  • 1 dl volle yoghurt
  • Zout en peper naar smaak
  • 8 sneetjes stokbrood
  • Lollo bionda slasoort
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructies

  • Breng in een grote pan de tijm, peterselie, selderij, sjalot, bouillon en wijn aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze op hoog vuur met de deksel op de pan gedurende 10 minuten, tot alle schelpen open zijn.
  • Schud de pan af en toe om.
  • Giet de mosselen af, vang het kookvocht op en zeef het.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en laat ze afkoelen.
  • Kook het kookvocht tot een stroperig mengsel in en voeg de room en mosterd toe.
  • Laat het geheel inkoken tot een dikke saus en laat afkoelen.
  • Roer de yoghurt door de afgekoelde saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de mosselen door de saus.
  • Rooster de sneetjes stokbrood en beleg ze met lollo bionda.
  • Schep de mosselsalade op het brood en bestrooi met gehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij deze mosselsalade een frisse Sauvignon Blanc of een Muscadet die de zeesmaak van de mosselen aanvult.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 500g | Sugar: 2g

Gefileerde Baars in Fillo-deeg met Spinazie en Romige Witte Wijnsaus

Gefileerde Baars in Fillo-deeg met Spinazie en Romige Witte Wijnsaus

Een verfijnd hoofdgerecht van baarsfilet in krokant fillodeeg, geserveerd met een romige witte wijnsaus en verse spinazie.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stukken baarsfilet 150 g, bijv. roodbaars of victoriabaars
  • 8 vellen fillodeeg diepvries, Easy bakery
  • 40 g boter
  • 150 g wilde spinazie, kleingesneden
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen witte peper naar smaak
  • 2 dl visbouillon van tablet
  • ¼ dl witte wijn
  • 2 ½ dl slagroom
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Bak 140 g spinazie in 20 g boter 2-3 minuten zachtjes tot het geslonken is.
  • Laat afkoelen.
  • Leg steeds 2 vellen fillodeeg op elkaar en leg de baarsfilets erop.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Verdeel de gesmoorde spinazie over de visfilets.
  • Vouw het deeg zorgvuldig tot pakketjes.
  • Smelt de rest van de boter en bestrijk de bovenkant van de pakketjes ermee.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrijk de pakketjes opnieuw met boter en zet ze nog 4 minuten in de uitgeschakelde oven.
  • Breng de visbouillon met de witte wijn aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot een stroperige consistentie.
  • Voeg de slagroom toe en laat het inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout, peper en een beetje citroensap.
  • Roer de rest van de spinazie door de saus.
  • Leg de vispakketjes op de borden en schep wat saus ernaast.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze heerlijke baars in fillodeeg met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans met de romige witte wijnsaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 600g | Sugar: 3g

Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes

Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes

Een frisse en verfijnde zalmtartaar met basilicum, geserveerd in slablaadjes voor een elegante start van je maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g verse zalm gefileerd en ontveld
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels heel fijngehakte basilicum
  • Zout en versgemalen peper naar smaak
  • 8 blaadjes lollo bionda slasoort, uit het hart van de krop
  • 8 blaadjes basilicum

Instructies

  • Snijd de verse en gerookte zalm in kleine stukjes.
  • Schil de limoen dun en snijd de schil in dunne reepjes.
  • Kook de limoenreepjes 3 minuten in kokend water, koudspoelen, opnieuw koken en koudspoelen.
  • Laat uitlekken.
  • Pers het sap uit de limoen.
  • Meng de zalmsoorten met de basilicum en breng op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Serveer de zalmtartaar in de blaadjes lollo bionda.
  • Garneer met de limoenreepjes en basilicumblaadjes.

Notities

Wijnadvies
Serveer een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis bij de zalmtartaar voor een perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 300g | Sugar: 1g

Vissaus met Saffraan en Gedroogde Tomaten

Vissaus met Saffraan en Gedroogde Tomaten

Een luxe vissaus met saffraan en gedroogde tomaten, perfect om visgerechten te verrijken met een aromatische en romige saus.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 draadjes saffraan
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 dl visbouillon
  • 2 dl slagroom
  • 4 gedroogde tomaten heel fijn gesneden (potje)
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Week de saffraan in 2 eetlepels heet water.
  • Smelt de boter in een pan en bak de sjalotjes 5 minuten op zacht vuur tot ze glazig zijn.
  • Voeg de visbouillon toe en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Voeg de slagroom, saffraan en gedroogde tomaten toe en laat de saus op zacht vuur inkoken tot sausdikte.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies
Een geurige frisse Sancerre of een Sauvignon Blanc uit de Loire, past uitstekend bij deze romige saffraansaus en visgerechten.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 400g | Sugar: 2g

Gevulde Visrolletjes met Zalm en Nori

Gevulde Visrolletjes met Zalm en Nori

Een verfijnd voorgerecht van tong- of tongscharfilets, gevuld met verse zalm en nori, gestoomd tot perfectie en geserveerd met een smakelijke saus.
(plus 6-8 minuten stoomtijd)25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • magnetronfolie
  • keukenfolie

Ingrediënten

  • 4 tong- of tongscharfilets
  • 4 norivellen gedroogd zeewier, natuurvoedings- of Japanse winkel
  • 100 g verse zalm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Toefjes zeekraal optioneel

Instructies

  • Leg de filets tussen huishoudfolie en sla ze met de zijkant van een breed mes zo plat mogelijk.
  • Knip de norivellen op de maat van de filets.
  • Snijd de zalm in 4 dikke repen.
  • Leg elke filet op een stuk magnetronfolie (met de kant waar het vel heeft gezeten naar boven) en bestrooi licht met zout en peper.
  • Leg een nori-vellum op de filets en leg aan het begin een reepje zalm op de nori.
  • Rol de filets op.
  • Rol de visrolletjes stevig in folie.
  • Stoom de rolletjes in een (stoom)pan boven kokend water gedurende 6-8 minuten, totdat ze gaar zijn.
  • Laat de rolletjes iets afkoelen en snijd ze schuin in 3 stukken.
  • Serveer de gevulde visrolletjes op borden met de saus eromheen.
  • Garneer eventueel met in boter gebakken zeekraal.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis om de subtiele smaken van de vis en zalm te complementeren.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 600g | Sugar: 0g

Chocoladesaus

Chocoladesaus

Een rijke en romige chocoladesaus, perfect om te serveren bij bv een ijstulband of andere desserts.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g cacao
  • 50 g suiker
  • ¼ liter water
  • liter slagroom

Instructies

  • Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook.
  • Roer de slagroom erdoor en laat de saus iets indikken.
  • Serveer de chocoladesaus warm bij bv een ijstulband of ander dessert.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij de chocoladesaus een rijke Port of een Shiraz voor de perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 10g | Sugar: 28g