Ravioli met Romige Gorgonzolasaus
Een verfijnd voorgerecht met zelfgemaakte ravioli en een romige gorgonzolasaus.
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 8 eetlepels fijngehakte peterselie
- 300 g verse ricotta
- 125 g Parmezaanse kaas geraspt
- 1 eidooier
- ¼ theelepel nootmuskaat
Voor de saus:
- 125 g gorgonzola op kamertemperatuur, in blokjes
- 2 dl slagroom
- 150 g Parmezaanse kaas geraspt
Kneed de bloem, eieren, olie, zout en peper tot een stevig deeg.
Voeg indien nodig extra olie toe.
Dek het deeg af en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Meng de peterselie, ricotta, Parmezaanse kaas, eidooier en nootmuskaat tot een vulling.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het deeg in porties en rol uit met een pastamachine of deegroller.
Begin bij stand 1 en werk naar stand 6 of 7.
Bestrooi het werkvlak met bloem als het deeg plakkerig wordt.
Leg deegplakken op een bebloemd oppervlak.
Schep theelepels vulling met 8 cm tussenruimte op het deeg.
Bestrijk de randen rond de vulling met water en leg een tweede plak deeg erover.
Druk de randen goed aan en steek rondjes van 6 cm uit.
Breng een grote pan water met zout en een scheutje olie aan de kook.
Kook de ravioli 5-8 minuten beetgaar.
Verwarm voor de saus de gorgonzola en slagroom al roerend op laag vuur.
Voeg 6 eetlepels Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout.
Verdeel de ravioli over de borden, schep wat saus erover en serveer de rest van de saus en Parmezaanse kaas apart.
Wijnadvies:
Schenk een geurige, zijdeachtige rode wijn zoals een Fleurie uit de Beaujolais.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 22g | Vet: 39g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus
Een elegante Baskische schapenkaascrème met een romige paprikasaus.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
- 1 dl kippenbouillon
- 1 grote rode paprika
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 100 g Baskische schapenkaas Osseau-Iraty, geraspt
- 100 g vloeibare room
- 2 dl vloeibare room
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 plakken Bayonne ham
- Peper uit de molen
- Zout
Verwarm 100 g vloeibare room in een pan en breng langzaam aan de kook.
Voeg een beetje zout en peper toe en roer goed.
Voeg de geraspte schapenkaas toe en laat langzaam smelten terwijl je blijft roeren.
Verdeel de kaascrème over vier cocktailglazen.
Laat de glazen afkoelen en zet ze daarna afgedekt met folie 1 uur in de koelkast.
Maak de rode paprika schoon en snijd in stukken.
Schil de ui en snijd fijn.
Maak het teentje knoflook schoon en pers uit.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te laten kleuren.
Voeg een snufje zout toe en roer met een houten spatel.
Voeg de paprika, kippenbouillon en 2 dl vloeibare room toe.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Laat het mengsel afkoelen en pureer tot een gladde saus met een keukenmixer.
Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
Dek de saus af met folie en zet deze 1 uur in de koelkast.
Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lengte.
Verdeel de ham over de kaascrème in de glazen.
Giet de afgekoelde paprikasaus over de ham in de glazen.
Bestrooi met een beetje pikante paprikapoeder en voeg enkele druppels olijfolie toe.
Wijnadvies:
Muscadet past perfect bij dit gerecht dankzij zijn lichte, frisse karakter.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Tomatensoep à la Velouté
Een rijke en smaakvolle tomatensoep, perfect als voorgerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 20 gr boter
- 750 gr tomaten in stukjes
- 2 sjalotjes fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 theelepel suiker
- ¾ liter groentebouillon van tablet
- 1 dl slagroom
- Zout peper
- 3 eetlepels basilicum fijngesneden
Verhit de boter in een pan.
Voeg de tomaten, sjalot, knoflook en suiker toe en bak dit 30 minuten op laag vuur.
Pureer het mengsel in een keukenmachine en zeef boven de pan.
Voeg de warme bouillon toe en breng de soep aan de kook.
Roer de room, zout en peper door de soep en verwarm het geheel goed door.
Verdeel de soep over de kommen en garneer met basilicum.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze tomatensoep.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Klassieke Cranberrycompote met Sinaasappel en Rode Port
Een frisse en fruitige cranberrycompote, geaccentueerd met sinaasappel en een vleugje rode port, perfect als bijgerecht voor feestdagen.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g cranberries
- 125 g suiker
- 2 theelepels geraspte sinaasappelschil
- 3 eetlepels sinaasappelsap
- ½ dl rode port
Wijnadvies
Deze cranberrycompote gaat perfect samen met een frisse, zoete Riesling of een lichte Moscato d'Asti.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 5g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Spinazie-Champignongratin
Een romige en smaakvolle gratin van spinazie en champignons, perfect om te serveren als bijgerecht bij een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
Ovenschaal (beboterde)
grill
- 600 g diepvries bladspinazie ontdooid
- 60 g boter
- 1 teentje knoflook
- 3 dl béchamelsaus bijv. Grand d'Italia
- Zout en peper naar smaak
- 250 g champignons in plakjes
- 4 eetlepels slagroom
- 2 eidooiers
Spinazie voorbereiden: Knijp de ontdooide spinazie goed uit.
Verhit de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes bruin in 3 minuten.
Spinazie bakken: Voeg de spinazie toe aan de pan en bak deze 4 minuten op middelhoog vuur.
Béchamelsaus toevoegen: Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan door de spinazie, samen met zout en peper.
Zet dit mengsel over in een beboterde ovenschaal.
Champignons bakken: Verhit de rest van de boter in een pan en bak de champignons 5 minuten
Wijnadvies
Een lichte, romige Chardonnay of een zachte Pinot Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 350g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Velouté de Courgettes met Waterkers en Courgettebolletjes
Een frisse en romige courgettesoep met een vleugje waterkers en delicat geplukte courgettebolletjes, ideaal als voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8 porties
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g boter
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 bosje waterkers grof gesneden
- 2 kleine courgettes ongeschild
- Zout en peper naar smaak
- 1 liter groentebouillon van tablet
- 1 dl slagroom
Sjalotjes bakken: Smelt de boter in een grote pan en bak de gesnipperde sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
Waterkers en courgettes toevoegen: Voeg de waterkers toe aan de pan en bak samen met de sjalotjes.
Snijd de courgettes in stukken, voeg ze toe met zout en peper en bak nog 10-15 minuten zachtjes.
Courgettebolletjes maken: Gebruik een meloenboor om 7 bolletjes uit de courgettes te steken per persoon.
Kook de bolletjes even in kokend water en spoel ze koud af.
Pureren: Pureer het courgettemengsel in een keukenmachine en zeef het mengsel om een fijne soep te krijgen.
Soep afmaken: Voeg de warme groentebouillon toe aan de gepureerde soep.
Breng het geheel aan de kook en roer de room erdoor.
Voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep goed door.
Serveren: Verdeel de soep over de kommen en garneer met de courgettebolletjes.
Wijnadvies
Een lichte, frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij de verfijnde smaken van deze soep, vooral de frisse waterkers en courgette.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 450g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Crêpes Normande met Appelcompote
Crêpes Normande, gevuld met zoete appelcompote en een vleugje Cointreau, vormen een heerlijk herfstig nagerecht met een Franse flair.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g boter
- 130 g bloem
- Snufje zout
- 2 ½ dl melk
- 3 eieren
- 1 kg appels geschild, in schijfjes
- 50-100 g suiker
- 4 eetlepels Cointreau likeur
Crêpes beslag maken: Smelt 25 g boter.
Meng de bloem, een snufje zout, melk, eieren en gesmolten boter tot een glad beslag.
Crêpes bakken: Verhit 50 g boter in een pan en bak dunne crêpes van het beslag.
Houd ze warm.
Appelcompote bereiden: Verhit de rest van de boter in een pan en bak de appel schijfjes al roerende op laag vuur gedurende 20 minuten tot ze een dikke moes vormen.
Voeg naar smaak suiker toe en laat de compote nog 5 minuten pruttelen.
Cointreau toevoegen: Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau toe.
Crêpes vullen: Verwarm de oven voor op 225°C.
Vul de crêpes met de appelcompote, rol of vouw ze op en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
Bak 5 minuten in de oven.
Serveer: Serveer warm, eventueel geflambeerd met de rest van de Cointreau en een beetje lobbig geklopte slagroom.
Wijnadvies
Een frisse Sauternes of een Muscat is de perfecte match voor deze zoete crêpes, met zijn rijke aroma’s die de appel en Cointreau mooi aanvullen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 2000g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Basilicumsaus voor Visgerechten
Een romige basilicumsaus, perfect voor visgerechten, met een subtiele smaak van witte wijn en verse basilicum.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 20 g boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 2 dl witte wijn
- 2 dl visbouillon
- 2 ½ dl slagroom
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels fijngehakte basilicum
Sjalotjes bakken: Verhit de boter in een pan en bak het fijngehakte sjalotje 5 minuten op laag vuur totdat het zacht is.
Saus maken: Voeg de witte wijn en visbouillon toe aan de pan en laat het geheel tot de helft inkoken.
Room toevoegen: Voeg de slagroom toe en laat de saus in ongeveer 10 minuten zachtjes inkoken tot sausdikte.
Op smaak brengen: Breng de saus op smaak met zout en peper.
Basilicum toevoegen: Roer voor het serveren de fijngehakte basilicum door de saus.
Wijnadvies
Een lichte, frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij deze basilicumsaus, en complementeert de romigheid en het aroma van de basilicum.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 350g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Romige Mosselsoep uit Yerseke met Lamsoren en Saffraan
Deze romige mosselsoep uit Yerseke, doordrenkt met saffraan, biedt een heerlijke smaakervaring van de zee, geserveerd met lamsoren en een vleugje salie.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg mosselen
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl slagroom
- 30 g boter
- 1 grote ui gesnipperd
- 4 dl kruidenbouillon van tablet
- 10 draadjes saffraan
- 100 g zeekraal
- 75 g lamsoren
- Zout en peper naar smaak
- 4 eetlepels fijngehakte salie
Mosselen voorbereiden: Boen de mosselen goed schoon en verwijder kapotte mosselen of mosselen die na een tik niet meer sluiten.
Koken van mosselen: Voeg de mosselen, wijn en slagroom samen in een pan en breng aan de kook.
Zet het deksel op de pan en kook de mosselen 5 minuten op hoog vuur, schud de pan tussendoor totdat de mosselen openen.
Uitlekken: Haal de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
Bewaar het kookvocht en zeef dit door een doek.
Verwijder de mosselen uit hun schelpen.
Soepbasis maken: Verhit de boter in een grote pan.
Bak de ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
Voeg de kruidenbouillon en saffraan toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
Soep afronden: Voeg het kookvocht van de mosselen, de zeekraal en lamsoren toe en kook nog 5 minuten.
Voeg de mosselen toe en verwarm alles goed door.
Afmaken: Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de fijngehakte salie.
Serveer de soep lauwwarm en geniet van de rijke smaak van de zee.
Wijnadvies
Een frisse Vouvray of Sancerre past uitstekend bij deze romige mosselsoep en complimenteert de saffraansmaak.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 750g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5
Matelote van Zoetwatervis met Croûtons en Kruidensaus
Een Franse matelote van zoetwatervis, gepocheerd in een romige witte wijnsaus met champignons, geserveerd met krokante croûtons en een vleugje cognac.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de matelote:
- 1000 g gemengde visfilets zoals zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
- 3 eetlepels olie
- 60 g boter
- 4 sjalotjes gehakt
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
- 2 dl slagroom
- 2 eetlepels cognac
- 2-3 takjes peterselie
- 1 takje verse tijm
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- 250 g kleine champignons in plakjes gesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 1-2 eetlepels aardappelmeel
Voor de croûtons:
- 8-12 stukjes witbrood in hartvorm of andere vorm naar keuze
Vis voorbereiden: Snijd de vis in stukken van 5 cm.
Saus maken: Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een pan.
Voeg de sjalotjes toe en bak deze 5 minuten zacht.
Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurier, zout en peper toe en breng aan de kook.
Laat de saus 20 minuten inkoken.
Vis pocheren: Voeg de visfilets toe en pocheren gedurende 10 minuten op laag vuur (niet koken).
Verwijder peterselie, tijm en laurierblad.
Champignons bereiden: Bak de champignons 10 minuten in de rest van de boter en voeg citroensap toe.
Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
Saus binden: Roer het aardappelmeel met wat water tot een glad papje en voeg dit al roerend toe aan de saus totdat de saus is gebonden.
Croûtons maken: Bak de croûtons in de resterende boter tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveren: Schep de vis met de saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand en serveer direct.
Wijnadvies
Een Vouvray of een andere droge witte wijn met een frisse smaak past perfect bij dit gerecht, waarin de romige saus en de vis mooi in balans komen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 700g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 5