Barigoule van Zomergroenten met Verse Kruiden
Een kleurrijk zomers groentegerecht met artisjokken, asperges en paddenstoelen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 12 blaadjes basilicum
- 150 g paddenstoelen bijv. melkzwam of shiitake
- 1 takje bonenkruid
- 1 takje tijm
- 24 blanke asperges
- 3 teentjes knoflook
- 4 jonge wortels
- 8 baby-artisjokken
- 8 eetlepels droge witte wijn
- 8 eetlepels olijfolie
- 8 lente-uitjes alleen witte gedeelte, 8 cm
- 8 kleine witte uitjes
- Het sap van een halve citroen
- Peper
- Zout
Voorbereiding:
Schil de artisjokken, verwijder de buitenste bladeren en snijd de puntjes af.
Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en week ze in water met citroensap.
Schil de asperges, verwijder de houterige delen en snijd ze in stukken.
Pel de witte uitjes en lente-uitjes, gebruik 8 cm van het witte gedeelte.
Maak de paddenstoelen schoon.
Bereiding:
Verwarm een scheut olijfolie in een pan.
Voeg de in plakjes gesneden wortels en witte uitjes toe.
Bruin de uitjes op laag vuur.
Pers twee teentjes knoflook en voeg dit samen met de tijm, bonenkruid en een snufje zout toe aan de pan.
Dek af en laat 15 minuten sudderen.
Meng in een kom 3 eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum tot een smeuïg mengsel.
Doe de artisjokken en lente-uitjes in de pan met wortels en witte uitjes.
Laat 10 minuten sudderen op laag vuur.
Voeg de asperges toe en kook alles nog 10 minuten.
Bak de paddenstoelen op hoog vuur in een beetje olijfolie.
Kruid met peper en zout.
Laat uitlekken.
Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddenstoelen toe.
Afwerking:
Meng het stoofvocht met het basilicum-knoflookmengsel en kruid de saus.
Verdeel de groenten over vier warme borden.
Giet de saus over de groenten en versier met verse kruiden.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Barigoule van Zomergroenten
Een smaakvolle Barigoule van zomergroenten met asperges, artisjokken, en een frisse kruidenolie.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 24 blanke asperges
- 8 lente-uitjes
- 8 kleine witte uitjes
- 8 baby-artisjokken
- 4 jonge wortels
- 150 gram paddestoelen melkzwam of shii-take
- 8 eetlepels olijfolie
- 8 eetlepels droge witte wijn
- Het sap van een halve citroen
- 1 takje bonenkruid
- 1 takje tijm
- 3 teentjes knoflook
- 12 blaadjes basilicum
- Peper en zout
Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg de in plakjes gesneden wortel en de witte uitjes toe.
Bruin de uitjes op zacht vuur.
Voeg twee teentjes geperste knoflook, tijm en bonenkruid toe, samen met een beetje zout, en laat alles onder deksel een kwartiertje sudderen.
Bereid ondertussen een smeuïg mengsel van drie eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum.
Verwijder de eerste twee rijen bladeren van de artisjok, snijd de puntjes af, kort de stengel in en schil de groente met een dunschiller.
Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en week de helften kort in water met citroensap.
Schil de asperges, snijd de houterige delen af en snijd de groente in stukken.
Pel de lente-uitjes en gebruik slechts een 8-tal centimeter van het witte gedeelte.
Maak de paddestoelen schoon.
Voeg de artisjokken en de lente-uitjes toe aan de pan met de wortel en witte uitjes en laat de groenten een tiental minuten meesudderen op zacht vuur.
Voeg de asperges toe aan de pan en laat alles nog zo'n tien minuten koken.
Bak de paddestoelen in olijfolie op groot vuur.
Kruid met peper en zout en laat uitlekken.
Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddestoelen toe.
Verdeel de groenten over vier warme borden.
Meng het stoofvocht met het smeuïge mengsel van basilicum, knoflook en olijfolie.
Kruid de saus en giet over de groenten.
Versier met verse tuinkruiden.
Wijnadvies:
Deze Barigoule van zomergroenten gaat perfect samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney
Een verfijnd gerecht van gebraden eend geserveerd met een romige hazelnootmousseline, smaakvolle pompoenchutney en knapperige gefrituurde pastinaak. Ideaal voor feestelijke gelegenheden en liefhebbers van wildgerechten!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Chutney:
- 1 muskaatpompoen
- 0,5 dl witte wijnazijn
- 100 gram suiker
- 2 laurierbladen
- 1 serehstengel
- 50 gram gember
- 100 gram sjalotten
- 300 gram wortel
Eend:
- 8 hele eenden
- Ganzenvet
- Zout en peper naar smaak
Garnering:
- 200 gram hazelnoten
- Garnituur:
- Patentbloem
- Water
- 3 pastinaken
Mousseline:
- 50 gram boter
- 1 kg aardappels Irene
- 2,5 dl room
- 1 dl hazelnootolie
Saus:
- 1 dl rode port
- Braadboter
- 0,5 liter gevogeltefond
- 50 gram boter
- 40 gram sjalotten
Eend:
Snijd de pootjes van de eenden af en zout ze aan de binnenzijde.
Smelt het ganzenvet en voeg de eendenpootjes toe.
Gaar ze in een oven van 90°C onder deksel.
Verwarm boter in een pan en braad de eenden gedurende 5 minuten stevig aan.
Laat ze rusten in een Alto-Shaam op 50°C of in een oven op lage temperatuur.
Bewaar het braadvet voor de saus.
Laat de pootjes in het vet afkoelen als ze gaar zijn.
Saus:
Snipper de sjalotten en zweet ze aan in braadboter.
Voeg de gevogeltefond toe, breng aan de kook en laat tot 3 dl reduceren.
Voeg de rode port toe, breng opnieuw aan de kook en passeer de saus.
Monteer de saus met boter en breng op smaak.
Hazelnootmousseline:
Schil de aardappels en kook ze gaar in gezouten water.
Giet af, droogstoom en pureer de aardappels.
Roer de room en boter door de puree en monteer met hazelnootolie.
Breng op smaak met zout en peper.
Bruneer de hazelnoten 12 minuten in een koude oven op 180°C, laat afkoelen en hak grof.
Pompoenchutney:
Schil de pompoen en wortel, pel de sjalotten.
Snijd alles in stukken.
Snijd de serehstengel en gember in stukken.
Zet de groenten en kruiden aan in olie, voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
Pureer kort met de pulsknop in de Magimix en bewaar tot gebruik.
Pastinaak:
Schil de pastinaken en schaaf in dunne repen met een dunschiller.
Leg in een kom en giet er heet water over, laat uitlekken op keukenpapier.
Eend:
Haal de eenden uit de Alto-Shaam en zet ze 10 minuten in een oven van 180°C.
Sauteer de eendenpootjes krokant in een droge hete pan.
Hazelnootmousseline:
Verhit de hazelnootmousseline.
Dresseren:
Schep een lepel mousseline op de borden.
Snijd de borstfilets van de eenden af en leg deze tegen de mousseline aan.
Voeg een quenelle chutney toe en giet de saus eromheen.
Garneer met gefrituurde pastinaak en bestrooi de mousseline met gehakte hazelnoten.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 55g | Vet: 40g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Verfrissende Zalm- en Aspergesalade met Komkommer
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g groene asperges houtachtige uiteinden afgesneden
- Zout
- 1 komkommer geschild
- 200 g gerookte zalm
- 1 rode grapefruit
- 50 g waterkers
Voor het sausje:
- 2 theelepels Dijonmosterd
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels geknipte kervel
Kook de groene asperges in ruim water met zout in ongeveer 5 minuten gaar.
Laat de asperges uitlekken en snijd ze in schuine stukken van 4 cm.
Schaaf met een dunschiller 8 dunne plakken van de geschilde komkommer.
Rol elke plak komkommer losjes samen met een plak gerookte zalm op, zodat er roosjes ontstaan.
Snijd partjes van de rode grapefruit door ze tussen de vliesjes uit te snijden met een scherp mesje.
Verdeel over 4 borden de waterkers, aspergestukjes, zalm-komkommerroosjes en grapefruitpartjes.
Klop een sausje van de Dijonmosterd, olijfolie, zout, versgemalen zwarte peper en geknipte kervel.
Druppel het sausje over de salade.
Wijnadvies:
Deze salade gaat uitstekend samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Geglaceerde Wortelen en Pastinaak in Bouillon
Geniet van deze smaakvolle geglaceerde wortelen en pastinaak, gegaard in runderbouillon met boter en suiker. Perfect als bijgerecht voor elke herfst- of wintermaaltijd.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
Schil de winterwortelen en pastinaken met een dunschiller.
Snijd de wortelen en pastinaken in de lengte in 3 stukken en vervolgens in repen.
Breng de wortelen en pastinaken samen met de runderbouillon, boter en suiker aan de kook in een pan.
Laat de groenten met het deksel op de pan 10 minuten koken.
Verwijder daarna het deksel en laat nog 25 minuten koken totdat al het kookvocht verdampt is en de groenten goudgeel van kleur zijn.
Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Geniet van deze heerlijke geglaceerde wortel en pastinaak als smaakvol bijgerecht!
Wijnadvies:
Een licht kruidige witte wijn zoals een Viognier past goed bij de zoete en hartige smaken van deze geglaceerde groenten.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Frisse Courgette Carpaccio met Parmezaanse Kaas
Een verfijnde courgette carpaccio met Parmezaanse kaas, zwarte olijven, en een vleugje citroen. Perfect als licht en gezond voorgerecht op een zomerse dag.
Voorbereidingstijd8 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 130kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 dunne courgette
- Ontpitte zwarte olijven fijngehakt
- Parmezaanse kaas afgeschaafd
- Olijfolie van goede kwaliteit
- Citroensap
- Versgemalen zwarte peper
- Zeezout
Snijd de courgette met een dunschiller in dunne plakjes en leg deze op een groot bord.
Strooi de fijngehakte zwarte olijven over de courgetteplakjes.
Garneer met afgeschaafde Parmezaanse kaas, een snufje grof zeezout en wat versgemalen zwarte peper.
Besprenkel rijkelijk met vers citroensap en olijfolie.
Wijnadvies
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past uitstekend bij deze lichte carpaccio.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei
Een heerlijke Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei, perfect voor een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 1 Flammkuchen
Calories: 800kcal
Author: Cor Klaar
- 5 groene asperges
- 1 rol flammkuchendeeg
- 150 gram crème fraîche
- 2 eieren
- Nootmuskaat
- Peper
- 10 plakken serranoham
- Een handvol verse peterselie
- Zout
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de asperges en snijd de harde uiteinden af.
Halveer de asperges in de lengte.
Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het deeg met crème fraîche en rol de randjes iets naar binnen.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verdeel de asperges en serranoham over het deeg.
Bestrooi met peterselie.
Bak 17 minuten in de oven.
Kook de eieren hard, pel en snijd fijn.
Verdeel het ei over de Flammkuchen.
Serveertip:
Serveer direct uit de oven.
Wijnadvies:
Een droge witte Elzasser wijn, zoals Pinot Blanc.
Calories: 800kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Zalmrolletjes met Courgette en Kruidenkaas
Deze lichte en frisse zalmrolletjes met courgette en zachte kruidenkaas zijn perfect als aperitief of zomerse snack. Een heerlijke combinatie van gerookte zalm en verse courgette.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- Gerookte zalm
- Courgette
- Zachte kruidenkaas
Snijd dunne plakjes courgette met een dunschiller.
Blancheer de courgetteplakken kort in heet gezouten water en laat ze uitlekken.
Snijd de gerookte zalm op dezelfde breedte als de courgetteplakken.
Leg de courgetteplakken klaar om op te rollen.
Smeer een dun laagje kruidenkaas op de plakken en rol ze op, waarbij je afwisselend zalm en courgette aan de buitenkant gebruikt.
Wijnadvies
Serveer deze zalmrolletjes met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio voor een licht en verfrissend effect.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis
Deze Spaanse tortillapuntjes met gerookte paling en zalm zijn perfect als hartige snack of als onderdeel van een zomerse picknick. De zachte aardappeltortilla combineert heerlijk met de frisse komkommer en de volle smaak van gerookte vis.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
antiaanbakpan
kookpan
scherp mes
- 500 g aardappels geschild en in blokjes
- 100 g gerookte paling
- 100 g gerookte zalm
- 6 eieren losgeklopt
- 2 eetlepels olie
- 1 komkommer
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelblokjes 7 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
Meng de warme aardappelblokjes door de losgeklopte eieren en voeg een theelepel zout en wat peper toe.
Laat het mengsel even staan.
Verhit 2 eetlepels olie in een grote antiaanbakpan.
Schenk het eiaardappelmengsel in de pan en bak de tortilla op laag vuur gedurende 20 minuten gaar.
Leg halverwege een deksel op de pan zodat het ei mooi stolt.
Schil ondertussen de komkommer en snijd hem doormidden.
Verwijder de zaadlijsten en schaaf dunne linten met een dunschiller.
Bestrooi de linten met zout en peper.
Laat de tortilla afkoelen en snijd er puntjes van met een scherp mes.
Beleg elk puntje met een dubbelgevouwen komkommerlint en een stukje gerookte paling of zalm naar keuze.
Wijnadvies:
Serveer deze tortillapuntjes met een droge witte wijn zoals een Spaanse Albariño of een frisse Verdejo, die mooi samengaan met de smaken van de gerookte vis en de komkommer.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller
Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen
Bereidingstijd1 uur uur 29 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Tajine of grote stoofpan
scherp mes
- 2 struiken kardoen
- 750 gram kalfsvlees
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 ui gehakt
- Zout naar smaak
- ¼ theelepel zwarte peper
- Beetje saffraanpoeder
- 4 teentjes knoflook geplet
- Rode olijven voor decoratie
- Gekonfijte citroen in partjes voor decoratie
Voorbereiding Kardoen:
Schil de stengels van de kardoen grondig en snijd ze in kleine stukjes.
Leg de stukjes kardoen in een kom met water en een halve citroen.
Laat dit een uur staan.
Giet daarna af en zet apart.
Vlees Bereiden:
Was de stukken kalfsvlees en bak ze aan in de olijfolie in een tajine of grote stoofpan.
Voeg de gehakte ui en zout toe.
Bak tot de ui zacht en glazig is.
Voeg de zwarte peper, saffraanpoeder en geplette knoflook toe.
Meng goed.
Stoofpot:
Voeg een flinke scheut water toe aan het vlees en laat dit 35 minuten smoren met het deksel op de pan.
Haal daarna het deksel van de pan en voeg de kardoen toe.
Laat het geheel zachtjes koken tot de kardoen zacht en smeuïg is.
Afwerking:
Gebruik een voorverwarmde platte schaal om eerst de stukken kalfsvlees op te leggen.
Voeg vervolgens de kardoen toe.
Garneer met partjes gekonfijte citroen en rode olijven.
Wijnadvies:
Serveer met een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / dunschiller